Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po třech letech se opět otevře jablonecká radniční věž. Lidé mohou využít páternoster

Po tříleté pauze se v pondělí opět pro veřejnost otevře jablonecká radniční věž. Jednapadeást metrů vysoká stavba byla dlouho uzavřená z důvodu rekonstrukce celé radnice. Tato atrakce přitom každoročně lákala stovky turistů i místních.

Rekonstrukce radnice už si vyžádala přes padesát milionů korun. po letech dočká nové omítky, kterou hyzdily fleky, vyměněna jsou okna, ve vestibulu od loňska září nové lucerny vytvořené podle původních funkcionalistických návrhů, do krásy se probouzí i zasedací místnosti.

„Jablonecká radnice je po architektonické stránce výjimečná a opravu si nepochybně zaslouží. Věřím, že obnovené funkcionalistické detaily ocení i návštěvníci, kteří se v létě vydají na radniční věž. Oblíbenou “atrakcí” je také páternoster nebo-li oběžný výtah. Zvláště pro děti je to rarita,“ říká Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra, které výstupy na věž zajišťuje.

Kromě turistů věř radnice láká i místní obyvatele. „Jablonečáci se rozhlédnou a ukazují si, kde bydlí, kam chodí do školy nebo na zmrzlinu. Turisté se víc vyptávají, co je kde za kopec nebo za zajímavou stavbu. Za jasného počasí je krásně vidět až na Ještědský hřbet, Jizerské hory, Černostudniční hřeben nebo Císařský kámen,“ dodává svůj postřeh Alexandra Pohoževa, jedna z průvodkyň, která v minulých letech “na věži” pracovala.

Radniční věž v Jablonci můžete navštívit od 9. 7. do 31. 8. 2018. Otevírací hodiny: po a st 10–16 hodin, út a čt 10–15 hodin, pá 10–14 hodin. Výstup možný pouze s průvodcem v každou celou hodinu, sraz bude v přízemí budovy radnice. Vstupné: 20 Kč (dospělí), 10 Kč (děti 6–15 let, studenti, ZTP), zdarma – senioři nad 70 let, pedagogický dozor.

Autoři | Foto Jablonecké kulturní a informační centrum

Štítky Jablonec, radnice, věž, rozhledna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po třech letech se opět otevře jablonecká radniční věž. Lidé mohou využít páternoster  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.