Pátek, 20. července 2018, 08:45
Kontroly farmářských trhů v Libereckém kraji odhalily hlavně neuspokojivou ochranu před znečištěním zboží a nedostatky ve skladování a administraci.
„Za loňský rok jsme v kraji provedli 17 kontrol farmářských trhů, z toho v pěti případech jsme zjistili nějaké pochybení," uvedl ředitel Státní veterinární správy (SVS) Roman Šebesta. Podle něj šlo například o chybějící registraci, nedostatečnou ochranu před kontaminací či špatné označení potravin.
Letos při osmi kontrolách zjistili inspektoři dvě pochybení. Nejvyšší pokutu ve výši 10 tisíc korun za poslední dva roky uložila SVS prodejci v Liberci. „Bylo zjištěno větší množství závad. Část se týkala hygieny prodeje - nefunkční umyvadlo, špinavé náčiní, které sloužilo k prodeji nebalených potravin," uvedl Šebesta.
Prodejce měl nedostatky ve značení i v obchodních dokladech. Kontrolorka Miroslava Chaloupková uvedla, že prohřešků je ale znatelně méně než dříve. „Úroveň prodeje se zvýšila," uvedla.
Podle Šebesty tomu napomáhá to, že kontroly neslouží jen k restrikci. „Řada prodejců využívá přítomnosti našich inspektorů ke konzultaci, aby si ověřili, zda mají správně teploty, značení, zda jsou výrobky správně certifikované," řekl.
V Libereckém kraji se farmářské trhy konají zhruba na deseti místech, jejich počet se podle Šebesty během roku mění. Na každé trhy se kontroloři SVS vydají alespoň jednou za rok, ve čtvrtek byli u radnice v Liberci.
Třeba ve stánku s prodejem mléčných výrobků měřili, v jaké teplotě jsou skladované. To podle kontrolorky Jitky Dvořákové patří mezi nejdůležitější podmínky. „Jen pak je výrobek zdravotně nezávadný," uvedla.
Mléčné výrobky musí být podle ní skladované mezi dvěma až osmi stupni Celsia, což prodejce David Erlebach splnil. Na pultu měl také vystavené sýry, jež prodává. Podle něj tam jsou jen na ukázku, aby lidé viděli, co nabízí. „Jinak jsou umístěné v chladicím boxu," řekl.
Na trzích prodává čtyři roky, s kontrolou počítá. Ze začátku míval nedostatky v administrativě, nyní měl vše v pořádku. Při skladování mléčných výrobků ve stánku mu nečiní problémy ani vysoké teploty v létě. „Při vedrech to může být problém, ale my ten systém už máme docela vymakaný. Větší zátěž je administrativa," dodal.
Teplotu kontrolovaly inspektorky také u sklenic s medem v sousedním stánku. „Prodejce musí splňovat, co má uvedeno na etiketě," uvedla Chaloupková. Na štítku bylo napsáno skladovat do 25 stupňů, inspektorky naměřily 22,5 stupně. Při kontrolách SVS sleduje také to, jak prodejci chrání potraviny před vnější kontaminací. To bývá nejčastější prohřešek u nebalených výrobků. Jsou-li potraviny vystavené na pultu, měl by je prodejce chránit před prachem a zajistit, aby na ně lidé nesahali a neznečistili je.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.