Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obrovský zájem o kempy. Některé musely v červenci turisty odmítat

Pro známé kempy v Libereckém kraji je letošní letní sezona zatím velmi dobrá, některé musely v červenci návštěvníky občas i odmítat. Srovnatelné s minulým rokem je léto pro provozovatele koupališť či památek.

Nadstandardně se sezona zatím vyvíjí pro kemp u jezera Kristýna v příhraničním Hrádku nad Nisou. „Poprvé za 16 let, co jsem tady, se stalo, že jsme museli kemp uzavřít a další stanaře a karavany poslat pryč. Místo by ještě bylo, už ale nestíhaly sociální zařízení," uvedl za areál Radek Petr.

V červenci to zažil dvakrát, o svátcích na začátku měsíce a o uplynulém víkendu. Návštěvníky musel v červenci občas odmítat i kemp v Sedmihorkách v Českém ráji. „To nás sice štve, ale nejsme nafukovací," uvedl vedoucí areálu Pavel Staffen. Jinak je ale s dosavadním vývojem spokojený. „Je to zatím podobné jako loni nebo předloni, a to byly dobré sezony," dodal.

Vyprodaný býval v červenci kemp v Hamru na Jezeře v Podještědí. Plná byla i pláž u jezera, za slunečných dnů je na ní až 2000 lidí. „Lidé si to chválí, jsou spokojeni," řekl starosta Hamru Milan Dvořák.

Za vydařený považuje dosavadní průběh sezony i Vladimír Reichert ze společnosti, která u Máchova jezera provozuje dvě z pěti pláží, kemp Klůček a lodní dopravu. „Je to o malinko lepší než minulý rok. Lidé chodí na pláž, v kempu jsou bezvadné hlavně víkendy a spokojení jsme i se zájmem o lodě, stoupl hlavně o podvečerní plavby," shrnul Reichert.

Dobrá je sezona také pro koupaliště, například Maškovu zahradu v Turnově. „Jsme nastartovaní, abychom na tom byli lépe než loni. Nadstandardní byla hlavně druhá polovina července," uvedl za areál Tomáš Špinka.

Třeba majitel libereckého koupaliště Vápenka Jan Skalník je ale zatím při hodnocení velmi opatrný. „Potřebovali bychom ještě tak dva týdny, aby to bylo dobré," dodal.

Špatná není letní sezona ani pro památky, i když ve srovnání s loňskem přišlo dosud asi o dvě procenta návštěvníků méně. „Poklesy na památkách byly razantní zejména o státních svátcích, kdy bylo krásné počasí v porovnání s předchozími lety. Postupně se ale návštěvnost dorovnává," uvedl regionální ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec.

Například ještě před týdnem byl propad návštěvnosti zámku Sychrov skoro 2500 lidí, nyní je to kolem 1000. Za lepší průměr považuje letošní sezonu přednosta lanovky na Ještěd Vladimír Štěpán. „Je srovnatelná s loňskem," uvedl.

Obdobnou návštěvnost jako loni má také zoo v Liberci. „Není to pecka, ale ani propadák," uvedl ředitel David Nejedlo. Sezona je atypická tím, že nejsou takové výkyvy v návštěvnosti, kdy za "nekoupacího" počasí v minulých letech chodilo přes 3000 lidí a při slunečních dnech třeba jen 600. Podle ředitele letos sice rekordy neatakují, denní návštěvnost se ale pohybuje standardně mezi 2000 až 2500 lidmi. „Je to lepší pro všechny. Bufety stíhají, parkování se dá zvládnout a i prohlídka je příjemnější pro lidi," dodal Nejedlo.

Autoři | Foto Hrádek nad Nisou/Roman Sedláček

Štítky kempy, Liberecký kraj, turisté, léto, koupaliště, pláž, Radek Petr, Hrádek nad Nisou, Milan Dvořák, Národní památkový ústav, Český ráj, Sedmihorky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovský zájem o kempy. Některé musely v červenci turisty odmítat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.