Celozrnný koláč se sezónním ovocem od společnosti Cooc Food, který peče Koláčkova pekárna v Janově nad Nisou, přišel o značku Regionální potravina Libereckého kraje. Pekárna totiž na jeho výrobu používala české suroviny jen sezónně, jinak je nahrazovala surovinami z jiných zemí.
„Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které si zaslouží jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Základní podmínkou pro její získání je, že podíl místních surovin potřebných k výrobě daného výrobku tvoří minimálně 70 procent a hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu,“ vysvětlila Vladimíra Nováková, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu, která značku spravuje.
A právě tuto podmínku podle ní koláč nesplňuje. České suroviny totiž používá jen sezónně, jinak je nahrazuje ze zahraničí.
„Pokud zjistíme jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme. V případě závažného pochybení se značka odebírá a informujeme veřejnost. Chtěli bychom spotřebitele ujistit, že na kontrolu oceněných výrobků klademe velký důraz,“ dodala mluvčí.
Celozrnný koláč se sezónním ovocem získal značku Regionální potravina Libereckého kraje v roce 2016.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.