Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

V Libereckém kraji loni kolem silnic vysázeli téměř 5200 stromů

V Libereckém kraji loni kolem silnic vysázeli 5177 stromů, dvakrát víc, než se jich pokácelo. V rámci Česka jde podle informací neziskové organizace Arnika o největší výsadbu. V celém Česku se loni podél silnic vysázelo 14 466 nových stromů, 16 381 jich ale padlo. Nejvíc stromů vykáceli v jižních Čechách, část stromů ale padla za oběť vichřici. Liberecký kraj v posledních letech do údržby a obnovy zeleně kolem silnic investuje každoročně miliony korun.

Podle ředitele Krajské správy silnic Libereckého kraje Jana Růžičky ale často větší výsadbě nových stromů podél silnic brání vlastníci přilehlých pozemků. „Pokud tam dnes stojí strom, tak to vlastníkům většinou nevadí, ale pokud tam chceme vysázet třeba v té samé linii stromy nové, tak se řada vlastníků brání," popsal problém Růžička.

Zejména s většími zemědělskými organizacemi, které nemají vztah k Libereckému kraji, se podle něj nedá moc diskutovat. I to je důvod, proč dnes třeba silnici z Raspenavy na Krásný Les na Frýdlantsku lemuje stromořadí jen na jedné straně. Původně byly stromy po obou stranách.

Liberecký kraj investuje do nové výsadby i do ošetření alejí, a to i díky dotacím z Operačního programu Životní prostředí. Jen loni nechal za 1,7 milionu korun ošetřit třeba lipovou alej Kalvárie ve Cvikově, zámeckou lipovou alej ve Sloupu v Čechách, stromořadí Buďárka v Pasekách nad Jizerou, duby na hrázi v oboře v Lomnici nad Popelkou nebo lipovou alej ve Světlé pod Ještědem. Letos je v plánu obnova aleje mezi Albrechticemi a Vítkovem nebo z Kamenického Šenova na Slunečnou. Ale také alejí podél rekonstruovaných silnic na Frýdlantsku.

raj už ale také řeší případ poškození nově vysázené aleje. Při náhodné kontrole odhalili silničáři na začátku srpna na silnici u Černous na Frýdlantsku 17 poškozených kaštanů stromořadí vysázeného před šesti lety za přispění evropských fondů. „Stromy někomu posloužily místo sloupků pro elektrický ohradník na pastvině," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Krajská správa silnic se obrátila na policii a zároveň nechává posoudit poškození stromů. "Nechali jsme pro jistotu zkontrolovat i další aleje, nic podobného už jsme ale nenašli," dodal Půta.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, aleje, silnice, strom, Česko, alej, Jihočeský kraj, Frýdlantsko, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Raspenava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji loni kolem silnic vysázeli téměř 5200 stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.