Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje 2018 je med s bílým pepřem z rodinného včelařství Miloše Zástěry z Vratislavic nad Nisou. Na druhém místě skončila v soutěži stoprocentní jablečná šťáva z Moštovny Lažany a třetím místem porota ocenila mrkvový chléb z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou. Ocenění výrobci převezmou na Krajských dožínkách, které budou v sobotu v Bílém Kostele nad Nisou.
Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci do devíti kategorií. V minulosti jich bylo 12, některé ale zůstávaly neobsazeny, proto se už předloni jejich počet zúžil. Přihlášeno bylo tentokrát rekordních 104 výrobků od 27 producentů.
Soutěž vyhlásil kraj poprvé v roce 2004, letos se tak uskutečnil už 15. ročník. Za dobu její existence se o titul ucházelo už bezmála 700 regionálních výrobků. Vedle již zmíněných tří vítězů, kteří zároveň vyhráli svou kategorii, ponese označení Výrobek Libereckého kraje 2018 také Bělská jaternice z firmy Podkrkonošská uzenina, sýr pletýnek z Farmy Dolenec, Špaldový harlekýn z Jizerských pekáren, Zámecký Máz 11% z Pivovaru Svijany, Jablečný extra džem s rozmarýnem a javorovým sirupem od společnosti Naivní marmelády a Kozí sýr - Fišer z Kozí farmy Nový Dvůr.
Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba nebo firma se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci sídlící mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí.
Držitelé ocenění mají právo používat na vyznamenaných produktech označení Výrobek roku Libereckého kraje. Vítěz každé z devíti kategorií si odnese 25 000 korun, absolutní vítěz dostane navíc šek na 35 000 korun, druhý 25 000 a třetí 15 000 korun. Celkem tak kraj na odměnách rozdělí 300 000 korun.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.