Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V bývalé škole Na Žižkově by se mělo zase učit. Vyrůst tu má i sociální bydlení

Pro území kolem bývalé základní školy Na Žižkově v Rochlici chystá radnice v Liberci tři způsoby využití, které by se měly vzájemně doplňovat. Vrátit by se tam měla škola, vybudují se domy se sociálním bydlením a sídlo zde najde terapeutická komunita Advaita.

„Vše je na pozemcích města a zatím ve fázi projektového záměru," řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Rozsáhlý areál Na Žižkově je už řadu let opuštěný a jednu budovu muselo město kvůli jejímu špatnému technickému stavu zbourat. „Jsou tam ještě dvě stavby a zbytek jsou pozemky," uvedl náměstek.

Školní výuku hodlá radnice navrátit do čtyřpatrového zděného domu z roku 1902. Přestěhovat tam chce waldorfskou školu, která v Liberci vznikla před dvěma lety a zatím má dvě třídy v budově v Gollově ulici v centru města. Radnice předpokládá, že do objektu bývalé školy Na Žižkově se vejde osm až devět tříd po zhruba 20 žácích, šatny, zázemí pro učitele i technické zázemí.

Za výhodu považuje vedení města to, že rekonstrukci je možné provádět postupně a rozdělit až na tři etapy. Výši nákladů zatím radnice nezná.

Terapeutické komunitě by do budoucna měla sloužit nízká budova, kde jsou nyní v pronájmu různé organizace. Dům a pozemky v okolí by měla využívat organizace Advaita, jež pomáhá lidem zbavit se závislosti na drogách či alkoholu. Podle Langra by mělo jít o doléčovací centrum. „To znamená, že tam nebudou lidé, kteří aktivně užívají jakékoliv látky, ale jsou ve třetím stupni léčení. V této fázi se je Advaita snaží znovu začlenit do běžného života. Chodí ven, pomáhají při různých pracích na zeleni a mají své práce v areálu," uvedl náměstek.

Domy pro sociální bydlení by podle něj měly v příštích letech vzniknout na pozemcích, na nichž dnes žádná stavba není. Město se na jejich výstavbu pokusí získat evropskou dotaci, stejně jako na přestavbu nízké budovy pro potřeby Advaity. Oba projekty musí město připravit do roku 2021, později by už dotaci ze současného programovacího období čerpat nemohlo.

Autoři | Foto

Štítky Na Žižkově, škola, advaita, sociální bydlení, Žižkov, bydlení, dům, radnice, Liberec, Ivan Langr, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalé škole Na Žižkově by se mělo zase učit. Vyrůst tu má i sociální bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.