Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náklady za pobyt na záchytce v Liberci zaplatí jen pětina klientů

Náklady za pobyt na protialkoholní záchytné stanici v Liberci, která se nachází v areálu nemocnice, zaplatí jen asi pětina pacientů. V Libereckém kraji je jediná, provoz se hradí převážně z krajské dotace. Podle mluvčího kraje Filipa Trdly na ni ročně přispívají pěti miliony korun.

Na záchytné stanici v Liberci je za rok hospitalizováno mezi 700 až 800 lidmi. „V roce 2017 jsme měli 716 záchytných pobytů plus 317 ambulantních ošetření a vyšetření pro policii," řekl lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Jaromír Hons. Nejvytíženější je podle něj záchytná stanice o víkendech.

Za noc si nemocnice účtuje 3500 korun, od klientů se ji daří dlouhodobě vymoci zhruba 22 procent pohledávek. Liberecká záchytná stanice je v provozu od roku 2012, ve stotisícovém městě se ji tehdy podařilo obnovit po 12 letech. Hlavním důvodem k jejímu opětovnému otevření byly problémy s opilými pacienti na ambulancích a nemocničních odděleních. Agresivní opilci byli schopni zaměstnat personál oddělení natolik, že se nemohl věnovat dalším pacientům.

Kapacita liberecké záchytné stanice je sice dostatečná, už dříve ale zástupci kraje uváděli, že k lepšímu pokrytí kraje by pomohlo vytvoření dalších dvou stanic v místech nejvzdálenějších od Liberce. Konkrétně pro Českolipsko a Semilsko. Zřízení další stanice ale zatím není reálné, nejsou na to peníze ani odborný personál. „O vybudování další Liberecký kraj neuvažuje," řekl mluvčí kraje Filip Trdla.

Zřízení další záchytné stanice by ale uvítali například policisté na Českolipsku. „Poslední dva roky vozíme podnapilé lidi i do Liberce. To má samozřejmě vliv na chod směny, protože se na delší dobu zablokuje jedno vozidlo a podle situace dva až tři policisté," uvedla tamní mluvčí policie Ivana Baláková. Cesta z Českolipska do Liberce trvá i přes hodinu.

Ne všichni podnapilí lidé, kteří potřebují pomoc, skončí na záchytné stanici v Liberci. „Měsíčně máme mezi 40 až 60 případů pacientů, kterým je naměřena nějaká hladina alkoholu. Více toho bývá v létě," řekla mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová. Podle ní k lidem pod vlivem alkoholu přistupují stejně jako k ostatním pacientům. „To znamená, že projdou veškerými vyšetřeními. Když se něco zjistí, tak jsou umístěni na příslušné oddělení, ať už to je interna nebo ortopedie," dodala.

Podle ní se ale nezřídka stává, že pacienti po ošetření sami odejdou, aniž by cokoliv řekli. Řada z nich také bývá agresivní. Loni i kvůli tomu podle ní personál nemocnice absolvoval kurz, jak jednat s agresivními pacienty.

Autoři | Foto MP Liberec

Štítky záchytka, Liberec, alkohol, nemocnice, pacient, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady za pobyt na záchytce v Liberci zaplatí jen pětina klientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.