čtvrtek 14. listopadu 2019 Sáva

Vyroste v areálu nemocnice parkovací dům? Musel by se změnit územní plán

Krajská nemocnice Liberec potřebuje pro chystanou výstavbu parkovacího domu ve svém areálu změnit územní plán. Parkoviště je podmínkou pro stavbu nového pavilonu urgentní péče.

Pavilon urgentní péče se má začít stavět v roce 2020 a dokončen by měl být o dva roky později. „Parkovací prostory jsou podmínkou pro získání stavebního povolení," uvedl Petr Moos, člen představenstva nemocnice odpovědný za její modernizaci.

Dílčí změnu územního plánu (ÚP) by nemocnice potřebovala mít schválenou nejpozději do března příštího roku, což je podle Moose „šibeniční termín". Obvykle takový proces trvá tři čtvrtě roku až rok, pokud nejsou problémy.

Moos věří, že městské zastupitelstvo zadání dílčí změny ÚP schválí už na svém nejbližším zasedání, což bude na konci září. Primátor města Tibor Batthyány (býv. ANO)  řekl, že se ho pokusí do té doby připravit. „Není to nic jednoduchého. Pracuje na tom odbor hlavního architekta. Zatím ale není jisté, že se to stihne," uvedl primátor.

Další zastupitelstvo bude kvůli komunálním volbám nejdřív až v listopadu. Nemocnice také zatím stále neví, z čeho bude výstavbu parkovacího domu pro minimálně 250 aut hradit. Náklady se odhadují na 100 milionů korun a podle původních předpokladů měla nemocnice na kryté parkoviště získat evropskou dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec (IPRÚ). Zatím ale parkovací dům nemocnice nefiguruje mezi projekty, na něž má jít z IPRÚ dotace.

Další možností je podle Moose úvěr. Nový parkovací dům by měl částečně vyřešit problém nemocnice s parkováním. Má být v blízkosti nového pavilonu urgentní péče, jehož stavbu liberecká nemocnice připravuje už šest let. Na financování projektu, jehož kompletní náklady se odhadují na 1,75 miliardy korun, se budou podílet všichni akcionáři nemocnice. Liberecký kraj dá miliardu, město Liberec přes 212 milionů korun a Turnov bezmála 135 milionů. Dalších zhruba 400 milionů doplatí nemocnice.

Nová budova má vyrůst na místě staré interny v dolní části areálu podél Kristiánovy ulice. Specializovaný pavilon bude mít suterén a pět nadzemních pater.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, projekt, parkovací dům, územní plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.