Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sluchátka jsou součástí telefonu, rozhodl soud a nařídil prodejci vrátit peníze

Domoci se svého práva bývá někdy složité. Příkladem může být spor z nedávné doby. Zákaznice po třetí reklamaci nefunkčních sluchátek, které byly zakoupeny společně s novým telefonem, žádala o odstoupení od smlouvy. Prodejce však jejímu požadavku nevyhověl. Celý spor proto skončil až u soudu. Ten nakonec rozhodl ve prospěch zákaznice a nařídil prodejci vrátit přes 18 tisíc korun.

Paní Kristýna si v pražské prodejně zakoupila iPhone 6 za více než 18 tisíc korun, k němuž náležela i handsfree sada včetně sluchátek. Sluchátka však kvůli vadě byla nucena reklamovat, prodejce jí reklamaci uznal a sluchátka vyměnil. Závada se však objevila ještě několikrát, paní Kristýna tak sluchátka reklamovala celkem pětkrát. Při páté reklamaci se rozhodla odstoupit od smlouvy, protože již k výrobku ztratila důvěru, a žádala vrácení peněz. Tato žádost však byla stranou prodejce vyřízena pouze opětovnou výměnou sluchátek.

Prodejce můj požadavek na odstoupení od smlouvy odmítl s tvrzením, že to není možné, protože se vada týká příslušenství věci, tedy sluchátek, nikoliv věci samotné,“ komentuje situaci paní Kristýna, která se po zamítnutí jejího požadavku rozhodla obrátit se na právníka ze společnosti Vaše nároky.cz.  

Právník se k případu vyjádřil ku prospěchu klientky Kristýny a případ převzal k řešení. „Součást plnění byly i sluchátka. Jedná se sice o nepodstatné porušení smlouvy, ale je to součást plnění, takže by se nemělo rozlišovat mezi tím, jestli jde o příslušenství věci nebo o věc samotnou. Ze zákona nevyplývá žádné rozlišování vady na to, jestli se jedná o věci samotné nebo o příslušenství. To znamená, že i za vadu příslušenství přísluší práva z vadného plnění a v tomto případě právo na odstoupení od smlouvy, tedy se nároky z vadného plnění vztahují k zakoupenému zboží jako celku,“ rozebírá případ právník.

Právník se zprvu pokusil jednat s prodejcem mimosoudně. Dočkal se však zamítavé odpovědi v podobném znění, jako paní Kristýna, tedy, že na případné odstoupení od smlouvy by vznikl nárok pouze v případě vady přímo na mobilním telefonu. Celý případ reklamace iPhone 6 tak přešel k podání žaloby.

Soud nakonec rozhodl ve prospěch zákaznice Kristýny a nařídil prodejci uznat odstoupení od smlouvy a tedy vrátit 18 690 korun plus zaplatit náhrady nákladů ve výši 8 641 korun.

Foto pixabay.com

Štítky reklamace, soud, iPhone 6, telefon, sluchátka, právo, apple iphone 6

Sluchátka jsou součástí telefonu, rozhodl soud a nařídil prodejci vrátit peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.