Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Jak se kraji daří čerpat evropské peníze? Brzdí ho byrokracie

Velmi často na Drbně píšeme o projektech, které jsou podpořeny dotacemi z Evropské Unie. Pokud se ale podíváme na čerpání dotací celkově, najdeme řadu zajímavých faktů. Například Liberecký kraj v dotačním období 2007 až 2013 získal přes dva a čtvrt miliardy korun, v aktuálním období mezi lety 2014 až 2020, je to ale zhruba o miliardu méně.

Údaje jsou ale podle Libereckého kraje zkreslené tím, že aktuální dotační období má před sebou ještě více než dva roky. Liberecký kraj tak očekává, že nakonec objem dotací ve srovnání s minulým obdobím výrazně překoná.

„V aktuálním období 2014–2020 již Liberecký kraj ukončil nebo stále realizuje projekty, kde očekávaná dotace je celkem 2 miliardy korun. Jedná se o 80 projektů. Dále v současnosti pracujeme na přípravě dalších 48 projektů o celkové výši dotace 1,7 miliardy korun. V tomto období tedy kraj aktuálně očekává, že zrealizuje celkem 128 projektů o předpokládané výši dotace 3,7 miliard korun,“ vysvětlila Jitka Volfová (ANO), statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Podle ní kraji také ztížilo čerpání evropských peněz zpoždění v zahajování výzev v jednotlivých operačních programech na národní úrovni. „Vzhledem k tomu, že žadatelé o dotaci zpravidla začínali s přípravou projektů až poté, kdy znali konkrétní podmínky programů, musí se toto zpoždění projevit i v samotné realizaci projektů. Projekty, které v tuto chvíli teprve připravujeme, mohou mít dosah až do roku 2022. Jsou tedy před námi ještě stále čtyři roky a dotační období není ukončeno,“ vysvětlila náměstkyně.

S tím souhlasí i Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti. „Byrokracie, která dnes zpomaluje plynulý tok peněz z Evropské unie do Česka, není nic, co by nám někdo diktoval z Bruselu. Většina složitostí spojených se získáváním evropských peněz vznikla prací českého úředníka a na českém písečku. Stát by měl pravidla zjednodušit a nejenom Libereckému kraji tím umožnit snadnější čerpání dotací,“ uvedl Tomáš Prouza.

Podle něj by pak stát měl lidem smysl dotací lépe vysvětlovat. „Kromě rychlejšího získávání evropských peněz na české projekty, by měly kraje mnohem lépe svým obyvatelům vysvětlovat, jak konkrétně jim evropské dotace pomáhají. Pomůžou tím snížit českou skepsi vůči EU a riziko, že o dotace přijdeme, pokud bude chtít veřejnost Unii opustit,“ myslí si.

Liberecký kraj v současném dotačním období získal prostředky například na Smart akcelerátor Libereckého kraje(14 014 197 Kč) nebo na Podporu a rozvoj sociálních služeb pro rodiny a děti v Libereckém kraji (97 021 483 Kč).

Dotace pro Liberecký kraj

počet dotací 2007-2013: 2 322 185 120 Kč (145 projektů)

  • na obyvatele: 5 294 Kč

počet dotací 2014-2020: 1 382 754 792 Kč (48 projektů)

  • na obyvatele: 3 133 Kč

Autoři | Foto

Štítky dotace, Evropská unie, Liberecký kraj, projekt, Tomáš Prouza, Jitka Volfová, Česko, Brusel

Jak se kraji daří čerpat evropské peníze? Brzdí ho byrokracie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.