Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začaly práce na rekonstrukci budovy D krajského úřadu. Vznikne tu podnikatelský inkubátor

Velkou akcí je rekonstrukce budovy D v sousedství krajského úřadu, kde vznikne za téměř 268 milionů korun podnikatelský inkubátor. Budovu už si převzal dodavatel a začaly vyklízecí práce. Bude tu i nová krajská jídelna.

Začaly také práce na podnikatelském inkubátoru v areálu bývalých dílen VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) v sousedství krajského úřadu. V červenci 2020 má už inkubátor fungovat, zatím je jen virtuální. V budově ale nebude jen inkubátor.

„Jedno patro zůstane dál pronajaté firmě Huntsman, která tam už několik let vyrábí a bude tam vyrábět dál. Přesune se tam jídelna krajského úřadu, kterou využívá půl dolního centra Liberce a bude tam také archiv úřadu," vyjmenoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Budovu D už převzal dodavatel a zahájil vyklízecí a demoliční práce. „Pokračujeme také v přípravě výstavby parkovacího domu, lávky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje. Ještě letos bychom chtěli dokončit projekční přípravu, abychom mohli zahájit realizaci po dokončení podnikatelského inkubátoru," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter.

Už rekonstrukce budovy D podle něj omezila parkování kolem krajského úřadu, a další zábory prostranství by situaci jen víc zkomplikovaly. Projekt počítá s výstavbou parkovacího domu pro 250 automobilů, který by měl vyřešit nedostatek prostoru pro parkování v této části města, ale také třeba zpřístupnění řeky Nisy.

Mimo obnovy silnic plánuje pro příští rok kraj investice zhruba za 680 milionů korun, to je podle Pietera o pětinu víc než letos. K největším letošním akcím patří výstavba center odborného vzdělávání na osmi středních školách. Miliony šly například i do zateplení krajských budov, modernizace Severočeského muzea v Liberci, výstavby nové expozice Muzea Českého ráje v Turnově nebo do rekonstrukce Domova pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou.

Autoři | Foto Marek Pieter

Štítky Liberecký kraj, inkubátor, rekonstrukce, jídelna, krajský úřad, Marek Pieter, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začaly práce na rekonstrukci budovy D krajského úřadu. Vznikne tu podnikatelský inkubátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.