Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Liberec sázení lípy spojil s uložením poselství o stavu města

Sázení lípy ke 100 letům od založení Československa v neděli Liberec spojil s uložením skleněné schránky do země pro budoucí generace. Obsahuje pět listin s informacemi o současném stavu města a mince, které mají symbolicky vyražen na lícové straně rok 2018. Ve schránce je také kopie původního poselství z roku 1946 nalezeného letos v květnu.

„Je možné, že by dnešní slavnost nebyla bez toho, že se nám na jaře podařilo objevit toto poselství staré 72 let. To inspirovalo dnešní událost," řekl náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Listina a mince byly ukryty nedaleko torza javoru, který v roce 1946 zasadil Jaroslav Kolátor a další dva muži. Tato trojice musela v roce 1938 před nuceným vystěhováním ze Sudet předat Němcům liberecký zámek. Tehdy tam sídlilo ředitelství Československých státních lesů a statků a Kolátor byl tajemníkem firmy. Stejná trojice zámek o sedm let později, v květnu 1945, úředně převzala zpět do československé správy.

Nová schránka obsahuje nejen suchá statistická data o Liberci. „Snažili jsme se to odlehčit některými subjektivními komentáři, sem tam jsou vložené citáty a hypotetické otázky následujícím pokolením, na které se asi odpověď nedozvím," uvedl Langr. Budoucích generací se například ptá, zda na kopci Ještěd stále stojí Hubáčkův unikátní hotel s vysílačem. „Nebo se ptám, zda se nepodařilo připojit Jablonec k Liberci a nevzniklo tak větší území, které už dnes vnímáme jako souměstí," dodal náměstek.

Schránka je uložená vedle lípy, které dnes požehnal liberecký arciděkan římskokatolické církve Radek Jurnečka. „Strom v biblickém chápání je symbolem života. V jeho stínu člověk může nalézt odpočinek, v jeho korunách mohou hnízdit různá zvířata a je to symbol obnovy žití. A v tomto duchu společně požehnejme i tuto lípu," uvedl.

Schránky budou ukrývat i další stromy svobody v Libereckém kraji. V minulých dnech je uložili zástupci Jizersko-ještědského horského spolku poblíž tří lip republiky vysazených u Javornické kaple na Dlouhém Mostě, u kapličky v Bulovce a v parku v Ještědské ulici v Liberci-Dolním Hanychově. Ve schránkách jsou mince a vzkazy pro budoucí generace. „Přejme lípám, aby se dožily dlouhého věku, ideálně oslav dvoustého výročí založení Československa," uvedl předseda spolku Pavel Schneider.

K 100. výročí vzniku Československa bude dnes zakopána schránka i v Lomnici nad Popelkou. Budou v ní předměty dokumentující současnost města a kniha se vzkazy obyvatel města budoucím generacím. Součástí akce je i zasazení lípy a pojmenování parku v ulice Smetanova jako Park Republiky. V Lomnici už dvě jiné lípy svobody mají. První byla vysazena 13. dubna 1919 a druhá v roce 1968 u základní školy v rámci 50. výročí vzniku republiky.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky historie, 1918, Liberec, lípa, mince, Československo, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, Lomnice nad Popelkou, Nemocnice Na Bulovce, slavnost, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Liberec sázení lípy spojil s uložením poselství o stavu města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.