Aktuálně

V Pihelu boural mladík s čerstvým řidičákem. Bilance: 8 zraněných, 2 těžce více...

Naivní divadlo uvede v sobotu novou inscenaci Vánoce aneb Příběh narození více...

Liberecký kraj letos Ještěd koupit nestihne více...

Test arašídů dopadl na výbornou, jsou bez plísní. Zato se solí by měli výrobci šetřit

Foto pixabay.com

Solené buráky patří k tradičnímu občerstvení nabízenému hostům doma na návštěvě i v restauraci. Časopis dTest otestoval kvalitu pražených solených arašídů. Spotřebitelé se nemusí obávat o své zdraví, nezávislý test totiž ukázal, že buráky neobsahují žádné nežádoucí látky. Prohřešky výrobců se týkaly pouze nedodrženého množství soli.

Arašídy ve slané podobě jsou v České republice nejprodávanějšími ochucenými ořechy, v průměru snědí Češi skoro půl kila arašídů za rok. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 16 zástupců balených pražených solených arašídů, které jsou k dostání na českém trhu. Země původu testovaných plodů (Egypt, Čína, Senegal a Nigérie) nevzbuzují důvěru kvůli dřívějším problémům s mikrobiologickou čistotou. Z evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) vyplývá, že orgány členských zemí EU v posledním roce na svých hranicích zachytily přes stovku závadných zásilek arašídů, které kvůli plísňovým jedům nevpustily na evropský trh.

Spotřebitelská organizace dTest v arašídech hledala mykotoxiny, plísně i salmonelu, kterou byly před 10 lety kontaminovány arašídy společnosti Peanut Corporation of America. Odborníci také zkoumali, jak semena podzemnice olejné chutnají, voní či jak jsou tvrdé a slané. „Potěšující zprávou pro milovníky arašídů je, že jsme v otestovaných výrobcích nenašli salmonelu ani plísně. Největším prohřeškem arašídů je nadbytek soli,“ shrnuje zjištění z nezávislého testování Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Nadměrná konzumace soli je příčinou řady onemocnění. Nejvíce soli obsahovaly buráky Albert Arašídy solené (1,78 gramu soli ve 100 gramech) a Van Almerk Arašídy solené (1,63 gramu ve 100 gramech) – snědením 100g porce těchto arašídů vyčerpá dospělý jedinec zhruba třetinu denního limitu pro příjem soli podle doporučení Světové zdravotnické organizace. „U Van Almerk Arašídů jsme naměřili o 63 % vyšší množství soli, než je uvedené na obalu. Pro hrubé nedodržení množství soli uvedeného na vlastním obalu jsme jim udělili nedostatečnou známku,“ říká Hana Hoffmannová.

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen arašídů. Po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější buráky privátní značky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty. Přehled testovaných arašídů najdete na webu www.dtest.cz/arasidy. Kompletní výsledky testu přineslo listopadové vydání časopisu dTest.

Tisková zpráva

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky DTest, arašídy, jídlo, podzemnice olejná, sůl, plíseň, Evropská unie, Česko, Čína, Egypt, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, Nigérie

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.