Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Vánoční strom na náměstí už svítí. Liberečáky čeká pestrý advent

Zaplněné náměstí Dr. Edvarda Beneše v neděli 25. listopadu zabouřilo ovacemi a všeobecnou euforií. Tisíce lidí si totiž nenechaly ujít napjatě očekávané rozsvícení čtrnáctimetrového vánočního stromu. Smrk stříbrný, který po deseti letech střídá smrk ztepilý, je nyní hlavní atrakcí nočního Liberce.

Dominantu náměstí, vánoční smrk stříbrný, zdobí 89 výtvorů dětí libereckých mateřských a základních škol. Doplňuje ho 10 srdcí se stříbrnou šerpou a tradiční ochranovská hvězda na špici smrku. Žlutá ochranovská hvězda je ústředním motivem Libereckého adventu a kromě stromu a prodejních stánků na vánoční tržnici zdobí i balkon historické radnice.

Nedělní odpoledne se na náměstí před radnicí prolnulo vánoční náladou, zvědavostí a také touhou prožít blížící se adventní čas společně. Ten zahajuje první prosincovou neděli. Vánoční strom v Liberci začne zářit o týden dřív. Program se poprvé odehrával na pódiu uprostřed náměstí a letos ho poprvé mohly tisíce dospělých i dětských diváků sledovat na velkoplošné obrazovce. Vystoupení dětského pěveckého sboru Severáček a smíšeného pěveckého sboru Ještěd patří k milým okamžikům před rozsvícením vánočního stromu. Během programu se na obrazovce premiérově odvysílal zcela nový propagační spot města Liberce.

Slavnostní program sledovali také v úterý zvolení představitelé vedení města, v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem, který po vzoru tradice rozsvítil vánoční strom a všem přítomným popřál krásný adventní čas. „Advent začíná až příští neděli, rád bych však už dnes popřál krásné a především klidně prožité adventního období, bez pověstné předvánoční uspěchanosti a stresu,“ řekl Liberečanům primátor města. Nedělní veselí poté zakončil živý „vorloj“ na ochozu radnice v podání sdružení V.O.R.E.L.

Liberečané si letos užijí dlouhý a pestrý advent. Tržnice otevře své brány na náměstí Dr. E. Beneše v pátek 30. listopadu. „Obojí současně není možné z bezpečnostních důvodů. Rozsvícení stromu obvykle přiláká až 15 000 lidí, a proto na náměstí nemohou být zároveň i stánky. Liberecké náměstí patří k nejmenším mezi krajskými městy,“ vysvětluje Michal Buzek z Elsetu. Společnosti, která advent pro město Liberec organizačně zajišťuje už třetí rok.

Adventní tržnice

Trhy letos nabídnou téměř 40 prodejních stánků. „Další, hlavně ty s jednodenním sortimentem, umístíme v ulici 5. května. Nabídnou ruční práce, skleněné ozdoby, svíčky a figurky z včelího vosku, keramiku z Frýdlantska nebo formičky na cukroví,“ upřesňuje Michal Buzek. Před radnicí bude dětský kolotoč, nový mechanický betlém od Josefa Fialy a také fotokoutek. Velká část programu pamatuje tentokrát na děti, které samotný adventní trh tolik neláká.

Část stánků na Soukenném náměstí se otevře už 25. listopadu. V sobotu 1. prosince se tady návštěvníkům „zjeví“ andělé, o týden později, 8. prosince, uvidí vánoční ohňostroj. Prostor před Palácem Dunaj nabídne prodej kaprů a pro děti jízdu mašinkou ve vánočních barvách.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Byli jste? Mně se líbí moc! #vanoce #vanoce2018 #advent #liberec #vanocnistromecek

Příspěvek sdílený Liberecká Drbna (@libereckadrbna),

Do vánočního programu se v rámci Libereckého adventu zapojí téměř tisíc libereckých dětí. Na oplátku na malé návštěvníky čekají pohádková představení, workshopy a další zábava. Mikulášský rej před radnicí svolá čerty a anděly ze širokého okolí. V pátek 7. prosince pozve primátor Jaroslav Zámečník a Komunitní středisko Kontakt všechny lidi dobré vůle na tradiční dýňovou polévku. Nedělní odpolední koncerty pro seniory se odehrají vždy před rozsvícením adventní svíce v obřadní síni liberecké radnice.

Liberečané se dále mohou těšit například v sobotu 15. prosince na Muzikálová překvapení v podání předních interpretů muzikálů nebo ve středu 19. prosince na koncert Marka Ztraceného. Trhy a program poběží až do 23. prosince 2018.

V pátek 30. listopadu zároveň s tržnicí začne tradiční výstava Vánoce očima dětí, kterou si můžete prohlédnout na chodbách historické radnice až do 28. prosince. Děti libereckých mateřských škol ztvárnily, různými výtvarnými metodami, osobitou představu pojetí Vánoc. Také letos bude na nádvoří historické radnice stát oblíbený Strom přání, na který mohou děti i dospělí v úřední době magistrátu zavěsit kartičku s přáníčkem pro Ježíška. Vánoční dárky pak dětem vedení města předá ve druhé polovině ledna 2019.

Vánoční výzdoba

Tradiční výzdoba v ulicích města je už instalována na náměstí Dr. Edvarda Beneše a na historické radnici. Vánočně vyzdobené budou od konce týdne také ulice Pražská a Moskevská, dále ulice Revoluční, Fügnerova a okolí terminálu MHD, také Šaldovo náměstí, Sokolovské náměstí a prostor před vlakovým nádražím. Příjemným zpestřením letošního adventu budou menší vánoční stromky v květináčích před některými obchody v centru města. Stromky zájemcům poskytne město a provozovatelé obchodů si je sami ozdobí. „Stromků v soutěži bude letos celkem 32. Každý obchod bude opatřen samolepkou s číslem stromečku. Hlasování potrvá od 30. listopadu do 20. prosince. Veřejnost pak v anketě rozhodne, který z nich je nejhezčí,“ popisuje David Pastva, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu.

Nedělní adventní podvečery zvou do kostela sv. Antonína Velikého v blízkosti radnice. Vystoupí při nich nejprve Ondřej Ruml s Příběhem o Ježíškovi, druhou adventní neděli pak vystoupí sólista opery Národního divadla Luděk Vele, kterého doprovodí přední český varhaník Bohuslav Ledl, v posledním termínu se představí renomovaná česká mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová. „Vstupenky se dají rezervovat na www.evstupenka.cz . Aktuality a další informace jsou na www.trhyvliberci.cz nebo si lze stáhnout mobilní aplikaci pod stejným názvem,“ uzavírá Michal Buzek z Elsetu.

Tisková zpráva | Foto

Štítky advent, Vánoce, Liberec, vánoční strom, vánoční stromek, radnice, Edvard Beneš, obchod, Jaroslav Zámečník, Antonín Veliký, Josef Fiala

FOTO, VIDEO: Vánoční strom na náměstí už svítí. Liberečáky čeká pestrý advent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.