Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí neuvolnění radní si polepší. Místo pěti tisíc budou brát jedenáct

Neuvolněným radním Liberce stoupne od příštího roku měsíční odměna z 5500 na 11 013 korun. Opoziční Změně pro Liberec více než dvojnásobný nárůst nevadí, kritizuje ale způsob, jakým koalice zvýšení prosadila.

Změně vadí, že vedení města předložilo tabulku s propočtem nákladů, který neodpovídal skutečnosti. „Byl to úplný nesmysl," uvedl zastupitel Liberce za Změnu Josef Šedlbauer. Zvýšení odměn schválilo liberecké zastupitelstvo minulý týden, primátor Jaroslav Zámečník (SLK) tehdy nedostatky označil za formální nepřesnosti.

Méně za poradenství

Podle Zámečníka, který před měsícem vystřídal ve funkci primátora Tibora Batthyányho (zvol. za ANO), se rozhodli využít maximální možné částky pro neuvolněné radní. Slibuje si od toho, že město ušetří na poradenských službách. „Bývalé vedení utratilo v tomto roce asi 15 milionů korun na poradenské služby. Je to tak absurdně vysoká částka, že teď postupně analyzujeme, zda vůbec byly účelně tyto prostředky vynaloženy a rádi bychom nepokračovali v tomto trendu," řekl Jaroslav Zmáečník.

Počet neuvolněných radních stoupl po podzimních volbách ze čtyř na šest, ročně tak na jejich odměny město vynaloží zhruba o půl milionů více. Zvýšení nepovažuje lídr Změny a bývalý ekonomický náměstek primátora v Liberci Jan Korytář za problematické. „Myslím, že odměny byly podhodnocené. Když jste radní stotisícového města a musíte minimálně dvakrát do měsíce dojít na radu, účastnit se dalších jednání, máte nějakou agendu a máte se kvalitně rozhodovat, tak ta částka je za mě v pořádku," dodal.

Stoupnou i další odměny

Od příštího roku stoupnou v Liberci i další odměny. Neuvolnění zastupitelé si měsíčně polepší z 1980 na 2753 korun. Více dostanou neuvolnění zastupitelé i za účast ve výborech a komisích. U předsedy stoupne odměna ze 4980 na 5753 Kč a u člena z 3480 na 4253 korun. Pro členy komisí a výborů, kteří nejsou zastupiteli, se výše odměn nemění.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, rada města, radní, radnice, peníze, Jaroslav Zámečník, primátor, Josef Šedlbauer, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí neuvolnění radní si polepší. Místo pěti tisíc budou brát jedenáct  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.