Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

The Ocean Cleanup – Nová naděje pro naše plastová moře?

Zatímco jedna skupina vědců se snaží rozložit plastový odpad na benzín ještě než se dostane do našich oceánů, druhá se snaží vyčistit nepořádek, který již v oceánech nějakou dobu plave. Na podzim roku 2018 organizace The Ocean Cleanup oficiálně spustila systém na vyčištění tak zvané velké pacifické skládky mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy, ve které pluje odhadem asi 1,8 bilionů kusů plastu. Pro představu, rozlohou je tato plovoucí skládka asi dvakrát větší než Francie. Jak čištění pokračuje?

Nezisková organizace The Ocean Cleanup byla založena v roce 2013 teprve 18ti letým Boyanem Slatem za účelem testování jeho technologie na vyčištění oceánů od plastů. Toto zařízení je ve skutečnosti 600 metrů dlouhá plovoucí hráz, která se automaticky formuje do tvaru U a sbírá plastový odpad těsně pod hladinou. Dle tvůrců má tento systém potenciál vyčistit půlku pacifické skládky v průběhu pouhých pěti let. Pokud by se tento systém osvědčil a rozmístil do zbylých čtyřech oceánských skládek, tak by nás projekt Ocean cleanup byl schopen do roku 2040 zbavit asi 90% plastu plovoucího v našich oceánech.

Další výhodou zařízení je šetrnost k životnímu prostředí a živočichům žijícím v oceánu. Zatímco plast se zachytává, ryby a další mořští živočichové se velmi snadno vyhýbají. Pro představu, celé zařízení se za pomoci proudu, vln a větru velmi pomalu pohybuje vpřed, nicméně pohyb je tak pomalý, že živočichové mohou velmi snadno odplavat jinam. Navíc u pevné třímetrové stěny, která je zavěšena pod plovoucím zařízením nehrozí, že by se do ní živočichové zamotali jako u běžných sítí. Vodní proud pak zařízení „podplouvá“ a stahuje s sebou i mořské živočichy do volného oceánu. Dle posudku CSA Ocean Sciences toto zařízení navíc nevytváří žádná významná rizika pro životní prostředí.

Celý projekt se po pětiletém výzkumu a testování spustil v září 2018, nicméně ani zdaleka není vyhráno. Přestože systém plast zachytává, značná část se v něm neudrží, což je pro sběrné zařízení značný problém... ne však neřešitelný. The Ocean Cleanup díky Systému 001, jak se první prototyp zařízení nazývá, získává nové poznatky a dále systém upravuje. Nezbývá tedy než čekat a doufat, že rok 2019 začne úspěšným sběrem odpadu, kterého by do roku 2050 mohlo být v oceánech více než ryb. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky The Ocean Cleanup, moře, plasty, odpad, plast, živočichové, Francie, Kalifornie

The Ocean Cleanup – Nová naděje pro naše plastová moře?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.