Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ušetří výše položené obce na Liberecku na daních? Důvodem jsou náklady na zimní údržbu

Senátoři za ODS, ANO a STAN připravují zákon, který by měl snížit daně obcím, které leží v nadmořské výšce vyšší než 500 metrů. Důvod je jednoduchý – sníh. Některé obce totiž utratí za jeho odklízení až desetinu rozpočtu a další tisíce stojí opravy silnic. Obce tak podle senátorů nemají stejné podmínky jako ty, které jsou v nížinách, kde je sněhu poskromnu. Návrh zákona, na který jako první upozornila televize Nova, by mohl být hotový do půl roku.

„Chtěl bych, abychom předložili v Senátu návrh zákona, který by zvýhodňoval obce nad 500 metrů. Dalo by se to udělat přes rozpočtové určení daní,“ řekl televizi Nova senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách (ODS) Jaroslav Zeman.

Letošní zima je náročná

Právě letošní zima přidělala vrásky na čele řadě starostů v horských obcích. Výjimkou nebyly ani zmíněné Albrechtice v Jizerských horách, kde už na přelomu roku muselo vedení obce vynaložit nemalou částku na odstraňování sněhu. „My jsme měli rekord někde kolem roku 2006. Bylo to kolem deseti procent obecního rozpočtu. Což kdybychom dali do Prahy, tak z těch jejich 40 miliard by to byly čtyři miliardy za propluhovaní. To by se divili Pražáci,“ dodal Zeman televizi Nova.

Sníh ale trápí i větší města. Například čtyřdenní sněhová kalamita přišla jablonecký magistrát zatím na pět milionů korun. Ale to je jen jedna epizoda. Další peníze navíc zaplatí na jaře za opravy výtluků, polámaných značek, mostů a městského majetku.

„Pokud je mírná zima, tak vynakládáme částku třicet milionů korun. Jedná se o tři procenta rozpočtu,“ potvrdil jablonecký náměstek primátora Štěpán Marek (KDU-ČSL) a doplnil. „Je to nespravedlivé.“

V okolních zemích to funguje

Právě proto přišli senátoři za ODS, ANO a STAN s návrhem, který by horským obcím a především jejich rozpočtům ulevil. „Zadával jsem si zjištění, jak je to v okolních státech abychom nevymýšleli něco nového. Zejména v Rakousku, Švýcarsku, Německu a ve Francii. Třeba to řeší jinak. Budeme návrh od začátku komunikovat s ministryní Schillerovou, abychom viděli, že případně můžeme od ministerstva získat podporu,“ uzavřel senátor a starosta obce Boží Dar Jan Horník (STAN).

Podle ministryně bude problém především ve stanovení hranice nadmořské výšky. Proto se možná bude hledat jiná cesta.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky údržba, daně, senát, zima, sníh, daň, rozpočet, ODS, Starostové a nezávislí, televize, Liberecký kraj, ANO 2011, Jaroslav Zeman, Albrechtice v Jizerských horách, Jan Horník

Ušetří výše položené obce na Liberecku na daních? Důvodem jsou náklady na zimní údržbu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.