Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ZOO se rozšíří do amfiteátru a okolního údolí. Parkoviště vznikne ve Fibichově ulici

Město společně se zoologickou zahradou představilo záměr, jak zahradu rozšířit. Nové výběhy by mohly vnziknout v prostoru bývalého amfiteátru a jeho bezprostředním okolí. Vzniklo by zde Údolí ohrožení divočiny a výběhy tu najdou třeba tygři, medvědi nebo vlci. Jde ale zatím o záměr, nyní se bude vymýšlet technické i architektonické řešení.

„Už v minulých letech jsme šli cestou, kdy se snažíme snižovat počet druhů a spojujeme výběhy tak, abychom podmínky co nejvíce přizpůsobily chovaným druhům,” popsal Aleš Kočí ze zoologické zahrady. 

Jenže zahrada nyní stála před rozhodnutím, zda i nadále redukovat počet zvířat, především těch velkých, anebo se pokusit o rozšíření. Hrozí totiž, že kvůli stále se zpřísňujícím se normám na chov ohrožených zvířat by o ně ZOO mohla v budoucnu přijít úplně. A tak zvítězila druhá varianta, kdy by se ZOO měla rozšířit do údolí, ve kterém je bývalý amfiteátr. „Jde o zhruba deset hektarů,” dodal Kočí.

Útočiště pro velké druhy

V takzvaném Údolí ohrožení divočiny by zázemí našla především větší zvířata, ZOO sem chce přesunout druhy, které už chová, ale v současných výbězích nemají ideální podmínky. Jde například o kočkovité šelmy. Zahrada by tu ale chtěla chovat i nové druhy. „Jde o druhy, kdy můžeme pomoci s jejich záchranou, ať už jde o medvědy nebo třeba vlky,” popsal Kočí.

Celý záměr je ale na úplném začátku, ZOO jej představila městu a rada města ho schválila. Padá tak možnost, že by místo bývalého amfiteátru bylo parkoviště. „Prostor chceme mít veřejně přístupný, mohl by být využit například pro sokolnické ukázky,” řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Město ale bude muset řešit neutěšenou situaci s parkováním, které je po přestěhování vchodu na konečnou tramvaje velmi chaotické. Zástupci města už mají připravené řešení v podobě parkoviště ve Fibichově ulici, které by vzniklo ve spolupráci s Technickou univerzitou. Od parkoviště by pak návštěvníci zahrady prošli po cestě, která by procházela parkem ve Fibichově ulici, kde by vznikla naučná stezka.

Není jasná cena ani datum

Zatím není jasné, kolik celý projekt bude stát. Musel by se také měnit územní plán, ať už kvůli novým výběhům, tak i parkovišti, které by mělo být na aktuálně nezastavitelných pozemcích. Jde tak o otázku příštích několika let. „Letos bychom mohli dojednat změnu územnho plánu, příští rok by se projektovalo a třetí rok by se mohlo začít stavět,” řekl primátor Jaroslav Zámečník.

Na projektu by se mohl finančně podílet i Liberecký kraj. „Jednáme o tom,” doplnil Zámečník.

Autoři | Foto

Štítky ZOO Liberec, amfiteátr, rozšíření, zoologická zahrada, zahrada, údolí, Jaroslav Zámečník, Jiří Šolc

ZOO se rozšíří do amfiteátru a okolního údolí. Parkoviště vznikne ve Fibichově ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.