Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonci vznikne centrum pro drogově závislé. Město ho podpoří čtvrt milionem korun

Jablonec podpoří 240 tisíci vznik multifunkčního centra se službami pro drogově závislé. Podobné zařízení ve městě, kde žije skoro 46 tisíclidí, podle magistrátu zatím chybí. Podporu projektu schválili zastupitelé. Výstavbu centra za zhruba devět milionů korun plánuje spolek Most k naději, který se závislými už dlouhá léta pracuje. Nedávno otevřel v sousedním Liberci Dům humanity, kde jsou mimo služeb pro drogově závislé i čtyři byty na půli cesty.

„Zařízení tohoto druhu v Jablonci nutně potřebujeme. Realizace projektu Mostu k naději je v souladu s naším komunitním plánováním, s krajským plánem protidrogové politiky i Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb kraje," řekl náměstek primátora David Mánek (ANO). Město, kraj a spolek uzavřely smlouvu o spolupráci na projektu už v první polovině loňského roku. Organizace již dříve od města koupila zchátralý dům ve Střelecké ulici, který chce zrekonstruovat. Záměru se ale bojí místní, kteří se obávají, že do lokality přivede drogově závislé.

„Naši klienti jsou z velké části převážně normálně pracující lidé nebo studenti, kteří sáhli po droze či alkoholu, aby zvládli třeba velké pracovní nasazení či stres. Někteří chtějí se svými závislostmi skončit, protože jim překáží v pracovním i osobním životě, jiné můžeme motivovat k méně rizikovému životnímu stylu. Naším úkolem je především ochrana většinové společnosti. Klienti obecně nemají zájem, aby všichni o jejich problému věděli. Nestává se tedy, že by se potloukali kolem centra a vyvolávali šarvátky," řekla Jana Koudelková, která pracoviště povede.

Most k naději

Spolek Most k naději působí od roku 2007 v nedalekém Liberci, svá pracoviště má i v Mostě, Žatci nebo České Lípě. Třeba v Mostě K-centrum sousedí s mateřskou školou, v Liberci je v samém centru vedle hotelu a banky. Žádné problémy tam nemá. „Rozhodně žádné závislosti nepodporujeme, působíme hlavně v oblasti prevence. Proto musíme být v městských centrech, kde se naši klienti pohybují," doplnil odborný ředitel spolku pro Liberecký kraj Jiří Simeth. V jabloneckém centru se podle něj počítá například i s preventivními přednáškami pro školy.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Jablonec, Most k naději, závislí, drogy, centrum, projekt, Liberec, Most, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci vznikne centrum pro drogově závislé. Město ho podpoří čtvrt milionem korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.