Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec investuje půl miliardy, potřeboval by čtyřikrát víc. Chybí peníze na bazén i Uran

Liberec na letošní rok chystá rekordní investice, přesáhnout by měly půl miliardy korun. I tak to potřebám pátého největšího města v republice nestačí. Do navrhovaného rozpočtu nebylo možné podle primátorova náměstka pro ekonomiku Zbyňka Karbana (ANO) zařadit výdaje za téměř 1,5 miliardy korun.

Rozpočet budou liberečtí zastupitelé schvalovat příští týden ve čtvrtek. V návrhu nejsou zařazené velké investiční akce jako rekonstrukce bazénu, krytého zimního stadionu Svijanské arény či zchátralé budovy magistrátu Uran. „My hledáme, jakým způsobem toto financovat. Zřejmě se do budoucna nějakému zadlužení, konkrétně třeba na bazén, asi nevyhneme," uvedl Karban.

Rekonstrukce škol, přestavba bytů

Výše investic by měla být asi o 140 milionů korun vyšší než loni. Mezi nejnákladnější budou patřit akce podpořené evropskou dotací, konkrétně rekonstrukce základních škol 5. května a Míru či přestavba bytů v šesti domech pro sociální účely. Spolupodíl města na všech dotačních akcí by měl být letos ve výši 150 milionů korun. „Což je na hranici možností města," uvedl náměstek.

Navržená výše rozpočtu je asi o 100 milionů korun nižší, než jaký schválili zastupitelé na loňský rok. Tehdy se počítalo s výdaji 2,8 miliardy korun a očekávaly se příjmy asi o 400 milionů nižší. V návrhu pro letošní rok se počítá s výdaji 2,68 miliardy korun a příjmy 2,31 miliardy. „Saldo ve výši cca 375 milionů korun vyrovná financování, kam bude zahrnut přebytek hospodaření z roku 2018 ve výši 55 milionů, zůstatky fondů města z minulých let, výnosy z prodeje cenných papírů a čerpání kontokorentního úvěru ve výši 126 milionů," dodal Karban.

Vysoký dluh z minulosti

Liberec nemůže investovat tolik, kolik potřebuje. Důvodem je mimo jiné splácení vysokého dluhu z minulosti, má závazky za zhruba 1,8 miliardy korun. Letos na splátky dluhu včetně úroků dá 235 milionů korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky rozpočet, investice, Liberec, bazén, Uran, rekonstrukce, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec investuje půl miliardy, potřeboval by čtyřikrát víc. Chybí peníze na bazén i Uran  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.