Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Myšlenka Mostu! začne v lidech pracovat až po posledním dílu, říká herečka Erika Stárková

Rok 2019 odstartovala Česká televize novým seriálem Most!. Baví diváky napříč všemi generacemi. Před několika hodinami jsme mohli vidět jeho poslední, v pořadí už osmý díl. V projektu, který si nadsázkou bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie, si hlavní roli zahrál Martin Hofmann. Když se řekne Most!, tak určitě nesmíme opomenout jméno Eriky Stárkové. Tato čtyřiatřicetiletá herečka, která v seriálu hraje Dášu, se narodila v Novém Městě na Moravě. Přečtěte si, jak se k roli Dáši dostala nebo třeba jestli by brala jeho případné pokračování.

Seriál Most! má za sebou svoje finále. Jak jste si jeho natáčení užila?

To není finále. To je právě začátek! Teď teprve, až pomine ta vlna, začne v lidech pracovat ta myšlenka Mostu!.

Užila jsem si to. Byla to krásná práce s profi týmem na krásné věci.

Jak jste se vůbec k roli Dáši / Pavla dostala? Absolvovala jste klasické castingové kolečko, nebo si vás autoři seriálu sami vybrali?

Prošla jsem několika konkurzy.

Jak dlouho se seriál natáčel?

Natáčelo se v kuse několik měsíců.

Bylo těžké hrát transsexuální postavu? Vyžadovalo to z vaší strany nějakou speciální „přípravu“?

Vyžadovalo to najít ten správný klíč k Dáše.

Troufám si říct, že Most! je v posledních několika týdnech doslova fenomén, společnost ho dost řeší, žije jím Facebook, Instagram…  Jak si vysvětlujete jeho úspěch? Proč je tak oblíbený?

Spojuje to lidi. Je to most ke spolusdílení. Něco to v lidech společně otvírá.

Dočetla jsem se, že asi nejznámější hashtag #dyckymost vznikl tak nějak náhodou, v podstatě s ním přišel Martin Hofmann, který v seriálu hraje Luďana. Nechali vás autoři seriálu hodně improvizovat, nebo jste se hlavně museli držet scénáře?

Drželi jsme se hlavně tématu. A režisér hlídal mantinely. Nechal nás volně dýchat a tvořit. Ale střežil to! Nepustil by nic, co by bylo přes.

Čistě teoreticky – kývla byste na případné pokračování seriálu? Vím, že zatím v plánu není.

Dycky Most!.

Čtyřiatřicetiletá herečka Erika Stárková se narodila v Novém Městě na Moravě. Po brněnské konzervatoři nastoupila na JAMU. Do roku 2007 působila v Národním divadle Brno. Od roku 2009 má stálé angažmá v HaDivadle. Věnuje se i zpěvu, hlavně jazzu a soulu.

Kromě Mostu! si zahrála v seriálech: Četnické humoresky, Kriminálka Anděl nebo třeba Strážmistr Topinka. V seriálu Most! ji nadaboval Jan Cina.

Oslovují vás lidé na ulici „Eriko“,„Dášo“ nebo spíš „Pavle“?

Dycky Most!.

Je mi jasné, že váš herecký život určitě není jen o Mostu!. Kde vás aktuálně lidé můžou vidět? Myslím v divadle nebo v televizi? Nebo se živíte ještě něčím dalším?

K vidění jsem ve Vile Štvanice, V Divadle pod Palmovkou nebo v Činoherním studiu v Ústím nad Labem.

Pocházíte z Vysočiny, z Nového Města. Musím se zeptat: Kolikrát jste byla u nás v Jihlavě? Co se vám v našem městě líbilo?

Jihlavu znám jak svý boty. Jako malé holky jsme sem se sestrou jezdily kupovat k Baťovi boty (smích).

A když se budeme bavit o vašem rodišti. Chodíte do Vysočina Areny na biatlon nebo Zlatou lyži?

Jako malá ano, teď už tam nechodím. Ale jen pro upřesnění – v Novém Městě jsem se pouze narodila. Má domovina je Žďár nad Sázavou.

Vaše jméno je díky seriálu Most! hodně skloňované a asi často „googlované“. Dalo by se říct, že jste se zařadila ke dvěma slavným novoměstským osobnostem ze světa sportu – Martině Sáblíkové a Radku Jarošovi. Jste za to ráda?

Nepotřebuji být s nikým a ničím srovnávána. Ani kastována – viz kolonka „nejslavnější“, „nejgooglovanější“. Prostě jsem holka z Vysočiny a tečka.

Autoři | Foto soukromý archiv Eriky Stárkové, Bet Orten, Most! / Facebook

Štítky Erika Stárková, Most!, rozhovor, Dáša, Pavel, seriál, herec, Nové Město na Moravě, Martin Hofmann, Česká televize, Kraj Vysočina, Martina Sáblíková, Radek Jaroš, Jan Cina, Jihlava, Facebook

Myšlenka Mostu! začne v lidech pracovat až po posledním dílu, říká herečka Erika Stárková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.