Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sněmovna schválila otevření velkoobchodů během svátků

Velkoobchod bude zřejmě smět fungovat i o těch svátcích, kdy musí mít ostatní větší obchody podle zákona zavřeno. Návrh ANO a ODS na vynětí velkoobchodu ze zákona o prodejní době schválila Sněmovna.

Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Sněmovna odmítla zrušit celý zákon, jak navrhovala TOP 09. Odmítla i návrhy KDU-ČSL a KSČM na rozšíření počtu svátků, o nichž mají být obchody zavřené.

Změna zákona prošla Sněmovnou v původně předložené podobě. Maloobchodu se podle předkladatelů nedotkne. Pro změnu zákona nakonec hlasovalo sto dvanáct poslanců, proti jich bylo třicet osm.

Debatu provázely tradiční rozepře mezi zastánci a odpůrci omezení prodejní doby. Levice zavírání obchodů o svátcích bránila. Sociální demokraté zdůrazňovali, že hájí práva zaměstnanců.

Jeden z předkladatelů zákona, Patrik Nacher z ANO zdůrazňoval, že novelou předkladatelé nenařizují velkoobchodu, aby měl otevřeno, ale pouze ruší zákaz. Poslanec ANO Pavel Jelínek s odvoláním na svoji zkušenost s prací ve velkoobchodním řetězci prohlásil, že pokud takový obchod bude mít zavřeno, bude v něm v práci víc lidí, než kdyby měl otevřeno. Vysvětlil to tím, že se budou dělat inventury nebo opravy technologií. „Věřte mi, moc lidem nepomůžete," řekl.

Vládní nařízení definuje velkoobchod jako činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti. Předkladatelé návrhu argumentovali hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů, které můžou mít o stanovených svátcích otevřeno.

Regulace prodejní doby se zastával poslanec ANO a podnikatel v pekařství Jiří Bláha. „Zvažte dobře své rozhodnutí, jestli opravdu chcete stavět právo a svobodu našich občanů nad právo a svobodu jedné firmy," naléhal na své kolegy. Řekl, že existují podle jeho slov "ksindlové", kteří naplánují svým zaměstnancům nepravidelnou pracovní dobu tak, aby jim den pracovního volna připadl na státní svátek, a zaměstnavatel jim ho nemusel proplácet.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svátky, zákon, velkoobchod, svátek, Poslanecká sněmovna ČR, obchod, ANO 2011, ODS, právo, KSČM, TOP 09, Senát Parlamentu ČR, KDU-ČSL

Sněmovna schválila otevření velkoobchodů během svátků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.