Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přesunutí farmářským trhům k radnici pomohlo, budou i letos

Městské farmářské trhy v horním centru Liberce budou i letos, poprvé už příští týden ve čtvrtek. K jejich zachování pomohlo to, že se pro ně loni na podzim podařilo najít atraktivnější místo. Jejich přemístění k vodotryskům v ulici 5. května před obchodním centrem Plaza se vyplatilo, nyní buou na stejném místě.

„Kdyby to bylo tak, jako loni v Kostelní, tak bychom pravděpodobně trhy v letošním roce už neprovozovali," řekl za městskou firmu Elset Ondřej Červinka, který má trhy na starost.

Původně byly trhy v Kostelní ulici, v prostoru mezi hlavním libereckým kostelem a farou asi 200 metrů od radnice. Zájem na tomto místě ale postupně klesal.

U vodotrysků se lidé zastaví

„Tam přišli jen lidé, kteří chtěli jít vyloženě na trhy," uvedl Červinka. Pořádání trhů zachránilo přemístění k vodotryskům, kudy prochází výrazně více lidí než Kostelní ulicí. Jsou na jedné z hlavních cest přes centrum pro pěší, a je tak větší šance, že se někteří procházející lidé neplánovaně zastaví. „Když je něco zaujme, tak si nakoupí a jdou dál. Prostě tržby pro prodejce jsou tam násobně vyšší," uvedl Červinka. Vyšší zájem mezi kupujícími je podle něj znát i na pestřejší nabídce. „V Kostelní bylo běžně sedm osm prodejců, tady jsme v průměru asi na patnácti," dodal.

I letos se budou městské trhy konat každý týden ve čtvrtek až do podzimu, nabídka se bude lišit podle ročního období. Na zahájení příští týden by mělo být otevřeno přes 15 stánků. Své zboží tam budou nabízet regionální výrobci a zemědělci z Libereckého kraje a středních Čech.

Trhy v Liberci

Trhy mají v Liberci několikasetletou tradici. Právo pořádat je udělil Liberci císař římský a král český Rudolf II. už v roce 1577. Místo jejich konání se několikrát změnilo. Do horního centra se městská tržnice vrátila v roce 2017 po více než 30 letech.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky farmářské trhy, trh, Liberec, radnice, elset, vodotrysk, Rudolf II., farmářský trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesunutí farmářským trhům k radnici pomohlo, budou i letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.