Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec převede Tajch zdarma na Povodí Labe. Nechá si jen louku s pláží a vstupy do vody

Od roku 2014 se řeší, co s veseckým rybníkem Tajchem. Tehdy hráz poškodila povodeň a provedla se jen nejnutnější oprava. Nyní chce město rybník přenechat Povodí Labe, které vlastní i hráz. Společnost by pak mohla rybník odbahnit a celkově ho zrekonstruovat, a to včetně hráze.

Minulé vedení města usilovalo o koupi hráze a všech pozemků od Povodí Labe s tím, že by rekonstrukci provedlo samo. To ale za celé čtyři roky neprošlo přes zastupitelstvo. A nové vedení teď přišlo s novou variantou – rybník převede na Povodí Labe. „Jen rekonstrukce hráze je odhadována na třicet milionů korun a Liberec má v současnosti řadu jiných, aktuálnějších problémů,” řekl primátor Jaroslav Zámečník.

Liberec by si v majetku nechal Sluneční louku s pláží a také sestup do vody. „Abychom v dalším období mohli bez problémů budovat například schůdky do vody, a nemuseli povodí Labe žádat,” upřesnil.

Podle něj se také Liberec nebude muset starat o rybník ani hráz. „Budeme se více starat o okolí. V plánu už máme rekonstrukci přístupové cesty a mostku,” dodal.

Povodí Labe podle radnice s tímto plánem souhlasí. „Existuje Plán dílčích opatření povodí Labe, kde to je zaneseno. Mají tam připraveno třicet milionů korun a mají to v takzvané druhé etapě do roku 2022,” uvedl Zámečník.

Materiál nyní půjde do zastupitelstva, které ho bude muset schválit.

Co s Tajchem

Oblíbená rekreační oblast se intenzivně řeší od roku 2014. Tehdy hráz poškodila povodeň a Povodí Labe ji provizorně opravilo. Jenže k celkové rekonstrukci potřebovalo pozemky kolem hráze, které jsou ve vlastnictví města. To nejprve souhlasilo s převodem rybníka na Povodí Labe, jenže pak záměr stoplo. V roce 2017 pak šel do zastupitelstva další záměr, město chtělo hráz od Povodí Labe odkoupit a rekonstrukci provést samo. Nyní jde do zastupitelstva třetí záměr  radnice rybník přenechá Povodí, které se postará o jeho rekonstrukci.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Tajch, rybník, Liberec, Vesec, Povodí Labe, rekonstrukce, radnice, Jaroslav Zámečník, Labe

Liberec převede Tajch zdarma na Povodí Labe. Nechá si jen louku s pláží a vstupy do vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.