Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přes Lužické hory povede vysoké napětí. Z obslužné komunikace bude cyklostezka

Výstavba vedení velmi vysokého napětí 110 kilovoltů z České Lípy před Nový Bor a Lužické hory do Varnsdorfu dostala zelenou. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo k záměru společnosti ČEZ Distribuce souhlasné stanovisko.

Prioritu dostaly v posudku ministerstva nadzemní trasy vedení v oblasti Nového Boru na Českolipsku a Dolního Podluží na Děčínsku, kterému se ale obce brání. „Zatím jsme stanovisko nedostali, ale využijeme všech zákonných možností, abychom nadzemnímu vedení zabránili,“ řekla místostarostka Nového Boru Stanislava Silná (SNK ED – Nový Nový Bor).

Nový Bor nazdemní vedení opakovaně odmítl

Nový Bor chce, aby přes město vedly kabely pod zemí, dokonce našlo dvě varianty. Hlavními argumenty města proti nadzemnímu vedení velmi vysokého napětí jsou zdravotní rizika, znehodnocení pozemků v obytné zóně a také vizuální stránka stavby. Nadzemní vedení proto zastupitelé opakovaně odmítli. 

Výstavba vedení, které posílí zásobování Šluknovska elektřinou, se připravuje přes 20 let. Oblast, kde žije 60.000 lidí, dnes zásobuje jediné vedení vybudované v 60. letech minulého století. „V případě vážnějšího poškození přívodního dvojitého vedení 110 kV, přerušení obou linek nebo pádu stožáru hrozí několikahodinové, ale i několikadenní přerušení dodávky do větší části této oblasti,“ řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Méně výpadků v síti

Nové vedení umožní podle ní zrychlit vyhledávání poruch a zvýšit spolehlivost dodávek. „Jsme připraveni i nadále v procesu přípravy územního rozhodnutí komunikovat s majiteli dotčených pozemků i s obcemi a městy a hledat oboustranně optimální řešení, přičemž budeme akceptovat doporoučení vyplývající z kladného stanoviska EIA. Nedávný orkán opět prokázal nutnost a potřebnost vybudováni spolehlivého propojovacího vedení pro region. Nové vedené prospěje především lidem ve Šluknovském výběžku, ale zlepší i bezpečnost zásobování obcí a průmyslu Českolipska a Novoborska,“ řekl místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Radim Černý.

Po vichřici Eberhard zůstaly v oblasti bez proudu tisíce lidí, někde i dva dny. V plánu je výstavba 33 kilometrů dlouhého vedení vysokého napětí 110 kV. První zhruba 11 kilometrů dlouhá etapa povede v nynější trase z České Lípy do Nového Boru. Počítá s rekonstrukcí a zvýšením kapacity současného vedení.

Obslužná komunikace jako cyklostezka

Zbylých 22 kilometrů z Nového Boru do Varnsdorfu je vedení nové, z toho pět kilometrů přes CHKO Lužické hory bude vedeno podzemním kabelem. Zbylé nadzemní vedení jde podél silnic první třídy 9 a 13 a v souběhu s vysokotlakým plynovodem. Obslužná komunikace bude zároveň sloužit jako cyklostezka. Stavět by se mělo začít příští rok.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lužické hory, ČEZ, vysoké napětí, energetika, elektřina, Nový Bor, cyklostezka, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česká Lípa, Varnsdorf, okres Česká Lípa, SNK Evropští demokraté

Přes Lužické hory povede vysoké napětí. Z obslužné komunikace bude cyklostezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.