Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec dokázal nemožné! Celý svět sem v roce 2025 přijede na zimní olympiádu

Sen všech Čechů se stal skutečností! Výběr místa konání jubilejní 50. zimní olympiády v roce 2025 nabral nečekaný obrat. Utajovaná kandidatura Liberce tedy může být konečně zveřejněna. Z liberecké radnice před několika minutami přišla radostná zpráva. Liberec bude hostitelským městem zimní olympiády. Do svých diářů si proto červeným písmem poznamenejte rok 2025. S touto informací přicházíme jako první, protože hrdým a jediným mediálním partnerem celé této události bude právě Liberecká Drbna.

Čaroděj Dobroděj, starosta Liberce, potvrdila úspěšnou kandidaturu poté, co čínská vláda zamítla nabídku města Banking na pořádání zimních olympijských her v roce 2025. Banking byl původně vybrán jako pořadatelské město díky špičkové mezinárodní pověsti, letišti a dálniční infrastruktuře.  

Na základě stejných kritérii byla olympijským výborem dnes ráno potvrzena nabídka Liberce na hostitelství tohoto sportovního svátku. Starosta Dobroděj po rychlé poradě se svými rádci kandidaturu Liberce stvrdil.

Město by mělo sloužit jako ideální umístění olympijské vesnice, zatímco nedaleká slavná místa jako Javorník a Ještěd by mohla být použita pro soutěže v alpském lyžování, stejně tak jako některá další střediska, třeba Vesec. „Švédský Lillehammer nebo norské Åre má čtyřikrát méně obyvatel než Liberec. Nevidím proto důvod, proč bychom zimní olympiádu neměli zvládnout i my,“ nemá pochybnosti starosta Čaroděj Dobroděj.

Přísně utajované přípravy 

Zmocněnec organizační skupiny s názvem Liberec olympijský, zasloužilý umělec Hugo Apríl na dotaz redakce potvrdil, že kandidaturu připravovali již po podzimních komunálních volbách. Dnes ji starosta už jen odtajnil, protože se Liberec dostal do finálního výběru. „Venezuelská Lima po dnešním rozhodnutí olympijského výboru svou kandidaturu stáhla, takže Liberec už zůstává jediným kandidátním místem pro zimní olympijské hry v roce 2025,“ křepčil štěstím nad aktuální informací Hugo Apríl.

Některá liberecká sportoviště budou muset doznat změn. Velkou přestavbou by měl projít nejen místní bazén, ale například také Jizerská magistrála, která se bude muset více přizpůsobit závodům v běžeckém lyžování. „Jsem nadšená, konečně si budu mít kde zajezdit,“ neskrývala nadšení liberecká rodačka a lyžařská hvězda Barbora Klásková.

Upravována na sportoviště mají být i obchodní centra. „Konkrétní plány ještě budou organizátoři projednávat,“ upřesňuje Veleslava Vymyšlená ze sekretariátu skupiny Liberec olympijský.

Mediální záštitu celé olympiády převezme Liberecká Drbna. Na jejím webu také budou zveřejňovány ankety o zařazování nových sportů a odvětví s premiérou právě na liberecké olympiádě. Jednou ze zvažovaných disciplín je i psaní aprílových článků.

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky apríl, olympiáda, Liberec olympijský, sport, 2025, Liberec, Zimní olympijské hry, olympijské hry, Drbna.cz, vláda Čínské lidové republiky, Lima, Javorník, Ještěd

Liberec dokázal nemožné! Celý svět sem v roce 2025 přijede na zimní olympiádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.