Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Developer chce po Liberci za nerealizovaný projekt přes 53 milionů

Developerská firma požaduje po Liberci, aby jí zaplatil přes 53 milionů korun za nerealizovanou výstavbu bytových domů na městském pozemku. Stavět se nemohly kvůli vysílači Českých radiokomunikací. Radnice to odmítá. Spor je podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) komplikovaný, nároky totiž vznášejí dvě společnosti. Firma hrozí, že bude peníze vymáhat soudně.

V roce 2008 se Vratislavice dohodly se společností European Development & Investment na pronájmu a následném prodeji 1,6 hektaru pozemků mezi ulicemi Východní a U Sila, kde měly domy stát. Liberecký městský obvod Vratislavice měl za pozemky dostat 24,5 milionu korun, vyplaceno mu bylo asi osm milionů.

Sedm domů

Byla podepsána smlouva, která v zásadě říkala, že pozemky se dají použít pro investiční záměr, který společnost European Development & Investment představila a že na něm nejsou žádná věcná břemena," uvedl současný starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (SLK). Developer tam chtěl postavit přes 220 bytů v sedmi domech.

Později se ale zjistilo, že na místní vysílač Českých radiokomunikací se vztahuje takzvané věcné břemeno ze zákona. „Které se ale nikam nezapisovalo," dodal Pohanka. České radiokomunikace využily svého práva a stavbu odmítly. Podle Pohanky s nimi jednali o přemístění vysílače, za to by ale městský obvod musel zaplatit až deset milionů. „Zastupitelstvo s touto investicí nesouhlasilo," řekl starosta.

Developer obvinil ze zmařené investice městský obvod. Od smlouvy na koupi pozemků ale odstoupil teprve v roce 2012, což zase vratislavický obvod neuznal s tím, že takový důvod pro výpověď byl v té době promlčený.

Složitá kauza

Peníze po městě chce firma Nová Ruda, která sporný projekt převzala od European Development & Investment (dnes EDI Liberec). EDI Liberec ale dohodu o postoupení projektu na firmu Nová Ruda nedávno zpochybnila a považuje ji za neplatnou. Peníze po městě žádaly obě firmy, před měsícem EDI Liberec požadavek na zaplacení 24 milionů jako náhradu škody prozatím stáhla.

Nová Ruda chce vrátit nejen zaplacenou zálohu na koupi pozemků a uhrazené nájemné, ale i šest milionů za projektovou dokumentaci a další peníze jako náhradu škody a ušlý zisk. Celkem přes 40 milionů plus úroky, jejichž výše už přesáhla 13 milionů. „Je to složitá právnická kauza," dodal Šolc. Podle něj budou jednat o mimosoudním řešení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Vratislavice, developer, pozemek, projekt, peníze, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, EDI Liberec, a.s., České Radiokomunikace, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer chce po Liberci za nerealizovaný projekt přes 53 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.