Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Staré věci mohou najít nové využití. Liberec chce otevřít re-use bazar

Máte doma věci na vyhození, ale říkáte si, že by je třeba ještě někdo využil? V Liberci by mohl vzniknout takzvaný re-use bazar. Donesete tam věci, které se vám už nehodí a lidé si je tam budou moci za symbolickou cenu odkoupit.

Re-use bazar by měl být součástí nového sběrného dvora a také kompostárny. Město pokračuje v dokončení projektové dokumentace. „Město Liberec plánuje umístit všechny tři provozy na městských pozemcích za areálem čistírny odpadních vod,” upřesnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Plán vznikl za minulého vedení

Kompostárnu se sběrným dvorem chtělo postavit už minulé vedení města, nakonec k tomu ale nedošlo. I kvůli tomu začala radnice rozdávat hnědé popelnice, které sváží, odpad ale vozí do kompostáren v Turnově nebo Mimoně. V nové kompostárně by se pak zpracovával právě odpad z libereckých domácností.

Její součástí má být zmíněný re-use bazar. „Lidé sem budou přinášet drobnější věci od knih, sportovního vybavení až po různé zařízení domácností. Věci z re-use dvora si pak může kdokoliv odkoupit za symbolické ceny,” řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

2500 tun bioodpadu ročně

Podle projektu má mít kompostárna kapacitu 2 500 tun ročně. „Takové množství by postačilo na zapracování bioodpadu sváženého z celého města a pokosených travních porostů z ploch veřejné zeleně,” dodal.

Na místě by měl vyrůst i nový sběrný dvůr. V Liberci nyní funguje pouze jeden sběrný dvůr v Ampérově ulici, jedno sběrné místo Kovošrotu a několik menších sběrných míst.

Autoři | Foto FCC Liberec

Štítky Liberec, re-use bazar, kompostárna, sběrný dvůr, bazar, kompost, Jiří Šolc, Turnov, Mimoň

Staré věci mohou najít nové využití. Liberec chce otevřít re-use bazar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.