Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámecký hotel Sychrov Liberecký kraj nekoupí, nabídl málo

Liberecký kraj nakonec nebude kupovat zámecký hotel Sychrov. Kraj si nechal zpracovat znalecký posudek, na základě kterého mohl majiteli nabídnout jen zhruba 40 až 45 milionů korun. Další miliony by přitom musel do objektu investovat. Pro vlastníka, firmu Regal estate ze skupiny SYNER Group (dříve S group), byla nabídka nepřijatelná.

„Víc ale kraj dát nemůže, proto jednání o koupi skončila," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Zámecký hotel byl podle Svobody jednou z možností, jak řešit nedostatečné kapacity lůžek pro seniory v kraji. Vzniknout v něm mohlo 80 až 88 lůžek. Liberecký kraj za ostatními v kapacitě takových zařízení výrazně zaostává, na jedno lůžko v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem připadá 259 obyvatel. „Třeba v Pardubickém kraji je to 161 obyvatel na lůžko, v Královéhradeckém kraji 177," řekl Svoboda. Kraj podle něj vytipoval další lokality, své budovy nabízejí i další subjekty.

Wolkerovo sanatorium nevyhovuje

Liberecký kraj dostal mimo jiné nabídku koupit někdejší vilu Gustava Richtera z Wittbachu v Raspenavě. Památkově chráněný objekt sloužil naposledy v 90. letech jako mateřská škola, dnes je prázdný. Vzhledem k nárokům na vybavení pro potřeby seniorů se ale ukázal jako nevhodný. Nevyhovuje ani areál bývalého Wolkerova sanatoria v Liberci. Někdejší lesní vila Heinricha Liebiega postavená na počátku 20. století v lese nad Libercem sloužila ještě v 90. letech jako dětská léčebna, od té doby je prázdná. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 200 milionů, problematická je také poloha daleko od města a přístup.

Liberecký kraj hledá vhodné prostory i ve svém majetku. „Příští týden se jedu podívat na nějaké objekty v Hejnicích, které tam má Liberecký kraj, tedy tamní škola, a budeme takhle pátrat jak ve vlastních zdrojích, tak uvidíme, co nabídne veřejnost," řekl Svoboda. Kraj podle něj počítá i s přístavbou Domova důchodců ve Velkých Hamrech, kde by mohlo vzniknout 45 míst. Na domov pro seniory s kapacitou do 30 lůžek by podle náměstka bylo možné přestavět i léčebnu dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí. Výstavbu nového domova s kapacitou kolem 80 lůžek plánuje kraj na svých pozemcích v sousedství domova ve Vratislavicích nad Nisou.

Autoři | Foto Naxos

Štítky hotel sychrov, Liberecký kraj, s group, hotel, Sychrov, Pavel Svoboda, SYNER Group a.s., domov, domov pro seniory, ČSSD, Liberec, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký hotel Sychrov Liberecký kraj nekoupí, nabídl málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.