Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé vzali knihovnu před jejím uzavřením útokem. Vypůjčili polovinu všech knih

Liberecká krajská knihovna bude od soboty čtvrt roku uzavřená kvůli částečné rekonstrukci. Čtenářům proto v květnu navýšila limity na půjčení knih, CD, filmů či her, zájem byl obrovský. Vypůjčeno je přes 40 procent dokumentů z volných výběrů v půjčovnách, řekla vedoucí odboru služeb knihovny Dana Petrýdesová

„Ve srovnání s loňským květnem bylo vypůjčeno 2,5krát více dokumentů," dodala. Za květen si lidé z hlavní budovy knihovny odnesli přes 71 tisíc titulů. „Například fond společenských her se úplně rozebral, tam nám zůstalo asi jen šest her," řekla vedoucí odboru služeb. Někteří čtenáři podle ní také plně využili možnosti vypůjčit si 50 knih. „Nejvíce byl zájem o detektivky. Velmi se půjčovala také četba ženy pro ženy a v knihovně pro děti a mládež se vypůjčilo asi přes 13 tisíc dokumentů," vypočetla Petrýdesová.

Pobočky jsou otevřené

I když je knihovna uzavřená, čtenáři budou mít nadále možnost si knihy půjčit v pobočkách. Tři z šesti budou otevřené i přes letní prázdniny a budou mít rozšířenou pracovní dobu. „Protože jsou pobočky samozřejmě v menších prostorech, není tam takový výběr, tak je budeme v létě průběžně doplňovat," uvedla Petrýdesová. Jde o pobočky na Králově Háji, v Rupechticích a ve Vesci.

V hlavní budově knihovny se bude opravovat část střechy, novou klimatizaci získá depozitář vzácných tisků, rekonstruovat se musí toalety, osvětlení. Vznikne také tichá studijní zóna a vyměnit se musí prošlapané koberce. Do prací se zapojí i zaměstnanci knihovny. „Asi nejnáročnější práce nás čeká při výměně koberců, kdy budeme muset z ploch odstěhovat vše, co se tam nachází, to znamená regály, knihy. A pak je tam zase nastěhovat zpátky," uvedla Petrýdesová.

Projekt za 37 milionů

Částečná rekonstrukce knihovny je součástí projektu za 37 milionů korun podpořeném evropskou dotaci. Stavební úpravy tvoří jednu z jeho částí. „Cílem projektu je zvýšení dostupnosti vybraných dokumentů - probíhá restaurování, digitalizace fondů - a celkové zvýšení komfortu uživatelů v prostorách pro veřejnost," uvedla již dříve ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Knihovna zavede i nový systém ochrany dokumentů, místo čárových kódů bude používat čipy. „Budou rychlejší revize, rychleji se dohledají ztracené dokumenty a samozřejmě se zkvalitní i ochrana knihovních fondů," uvedla Petrýdesová. Nová technologie pomůže i čtenářům. „Půjčování pomocí čipů urychlí samoobslužný proces. Nebude ve dvou krocích, kdy se musí zvlášť kniha vypůjčit a zvlášť odblokovat, nově to bude shrnuto do jednoho úkonu," dodala.

Autoři | Foto

Štítky knihovna, Liberec, knihy, rekonstrukce, Kvkli, kniha, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé vzali knihovnu před jejím uzavřením útokem. Vypůjčili polovinu všech knih  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.