Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O značku Regionální potravina letos soutěžila stovka produktů. Dočkalo se devět

Výrobky přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019 za Liberecký kraj posuzovala hodnotitelská komise, která navrhla vítěze v devíti kategoriích. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se soutěží už podesáté. Letos se zde ucházelo celkem 103 produktů od 34 výrobců. Největší zájem byl o kategorii sýrů včetně tvarohu.

Soutěž Regionální potravina si za 10 let své existence vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.

„Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality," uvedla tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Oceněné potraviny

  • Masné výrobky tepelně opracované Klobása s medvědím česnekem (PROMINENT CZ s.r.o.)
  • Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Vepřové maso na kmínu (Podkrkonošská uzenina s.r.o.)
  • Sýry včetně tvarohu Tvaroh česnek pažitka (Jiří Vrkoslav)
  • Mléčné výrobky ostatní Jeřmanický jogurt bílý (Zemědělská farma K.E.K., s.r.o.)
  • Pekařské výrobky včetně těstovin Mini svatební koláček makový (Drahomíra Macková)
  • Cukrářské výrobky včetně cukrovinek GRILIÁŠ (Radka Mayerová)
  • Alkoholické a nealkoholické nápoje Lažanský Rubín Jablečný mošt s dužninou (BIO MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s.r.o.)
  • Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě SAMIR kysané zelí červené ve slaném nálevu (SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.)
  • Ostatní Ovocný sorbet LEDA – Jahoda (David Stárek)



Komisi, jež produkty hodnotila, tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regioální potravina

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Tisková zpráva | Foto Regionální potravina

Štítky regionální potravina, Liberec, jídlo, potraviny, ocenění, značka, soutěž, Liberecký kraj, Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní potravinářská inspekce, Státní veterinární správa České republiky, Agrární komor

O značku Regionální potravina letos soutěžila stovka produktů. Dočkalo se devět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.