Výrobky přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019 za Liberecký kraj posuzovala hodnotitelská komise, která navrhla vítěze v devíti kategoriích. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se soutěží už podesáté. Letos se zde ucházelo celkem 103 produktů od 34 výrobců. Největší zájem byl o kategorii sýrů včetně tvarohu.
Soutěž Regionální potravina si za 10 let své existence vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
„Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality," uvedla tisková mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
Komisi, jež produkty hodnotila, tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.