Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se k Sirnému prameni v Lužických horách

Máte pocit, že už jste v Libereckém kraji procestovali všechno a znáte každý kámen? A co takový Sirný pramen? Najdete ho mezi Novou Hutí a Horní Světlou v Lužických horách. Pramen přitom se sírou nemá vůbec nic společného, jméno už mu ale nikdo nezměnil.

K prameni dojdete od parkoviště z rozcestí u Sv. Jána, je to asi čtvrt kilometru. Najdete ho na pravém břehu Hamerského potoka plném tůněk. Z nich vytéká okrově zbarvená voda. 

Žádná síra, to zjistil už v roce 1907 profesor Hans Molisch. Žlutou barvu totiž vytváří kolonie vláknitých bakterií Leptothrix ochracea a fanoušci botaniky jistě ocení, že se v potoce nachází ještě řasy tipu Navicula pelliculosa, které lze najít jen na několika málo místech Česka.



Ve vodě je nízký obsah kyslíku a vysoký obsah železa. A právě to je živná půda pro bakterie.

Na méně známá místa láka Liberecký kraj záměrně. „Samozřejmě máme zmapované, které lokality v našem kraji jsou turisticky přetížené. Chceme návštěvníky lákat na jiná, neméně zajímavá místa, o kterých třeba nikdy neslyšeli a jejichž půvab je srovnatelný s těmi notoricky známými,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky sirný pramen, Liberecký kraj, výlet, Lužické hory, Nová Huť, Hans Molisch, Česko, Hamerský potok, Květa Vinklátová

TIP NA VÝLET: Vydejte se k Sirnému prameni v Lužických horách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.