Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PŘEHLED: Podívejte se na mapu nejvyhledávanějších rodáků. V Liberci je to Vlasta Burian, v Jablonci Koukalová

Server iRozhlas.cz na svém webu uveřejnil mapu, na níž zle najít detailní informace o tom, jaký rodák je z onoho města na Wikipedii tím nejvyhledávanějším. V Liberci je to král komiků Vlasta Burian, v Jablonci zase bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová.

Vlasta Burian je jednou z nejvýznamějších postav českého filmu. Z libereckých rodáků tak porazil třeba i další herce Oldřicha Kaisera nebo Pavla Lišku. Město je také zaslíbené sportu, z Liberce pochází třeba Zuzana Hejnová nebo hokejista Petr Nedvěd. Nejvyhledávanějším je ale stále Burian. Vyplývá to z obsáhlé mapy, kterou najdete na serveru iRozhlas.cz.

Zajímavá jsou i jména z dalších měst Libereckého kraje. V Jablonci je to Gabriela Koukalová, ve Frýdlantě herec Jan Budař, a v České Lípě miliardář Petr Kellner.

Mapa je inspirovaná podobným projektem amerického serveru The Pudding. Vychází z dat z období mezi červnem 2015 a červnem 2019, která poskytuje česká Wikipedie. U každé obce, která má na Wikipedii uvedené osobnosti v ní narozené, zobrazuje rodáka, jehož záznam má na Wikipedii nejvíce přečtení. Obcí s rodáky, kteří jsou na Wikipedii uvedení, je celkem 1749, tedy asi čtvrtina ze všech českých měst a vesnic.

Autoři | Foto repro Česká televize

Štítky mapa rodáků, Liberecký kraj, Vlasta Burian, Gabrieal Koukalová, Gabriela Soukalová, Liberec, Jablonec, Wikipedie, Zuzana Hejnová, Pavel Liška, Oldřich Kaiser, Petr Nedvěd, Jan Budař, Petr Kellner

PŘEHLED: Podívejte se na mapu nejvyhledávanějších rodáků. V Liberci je to Vlasta Burian, v Jablonci Koukalová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.