Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec chce rozšířit protipovodňový varovný systém. Z rozpočtu dá skoro tři miliony

Liberec začne od příštího roku modernizovat svůj protipovodňový monitorovací a varovný systém. Na jeho rozšíření získal evropskou dotaci 6,5 milionu korun, z vlastního rozpočtu přidá město 2,8 milionu korun.

Varovný systém před povodněmi má Liberec od roku 2014. „Technologicky už dožívá," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové). Od modernizace si radnice také slibuje, že bude získávat data z více míst a varování se dostane rychleji k většímu počtu obyvatel. Před pěti lety bylo instalováno jen jedno čidlo vodní hladiny a deset bezdrátových hlásičů. V rámci projektu přibudou další čtyři měrná čidla a na 63 místech s vysokou koncentrací obyvatel bude rozmístěno dalších 119 varovných hlásičů. Radnice navíc vymění devět zastaralých rotačních sirén, které jsou umístěné na hasičských zbrojnicích, za digitální.

Varování i před požáry nebo výpadky elektřiny

„Bude modernizováno i vybavení řídicího pracoviště, dojde k rozšíření funkcí systému a bude aktualizován digitální povodňový plán," uvedl náměstek. Systém by do budoucna měl umožnit varovat obyvatele nejen před záplavami, ale třeba i před požáry, úniky nebezpečných látek, znečištěním ovzduší či narušením dodávek pitné vody nebo elektřiny.

Za poslední léta největší škody v pátém největší městě republiky způsobily přívalové deště na konci července 2013. Zničen byl tehdy majetek za 58 milionů korun. „Když systém potřeba nebude, tak všichni budeme rádi," dodal Šolc. Modernizace systému je rozdělená do tří let.

Autoři | Foto

Štítky povodně, protipovodnňový systém, varování, Liberec, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce rozšířit protipovodňový varovný systém. Z rozpočtu dá skoro tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.