Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

U lomu v Ruprechticích má vyrůst nový vodojem. Pomůže s vodou lidem v okolí

Nedostatek vody pro část Liberce by měl vyřešit nový vodojem. Město ho chce postavit poblíž kamenolomu v Ruprechticích.

„Posílí se tím tlak vody v celé severozápadní části města. Řekněme, že bytostně se to dotýká 1000 obyvatel, ale pomůže to mnohem širšímu území," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc. Náklady na vodojem, vybudování vodovodu a kanalizace odhaduje na 80 milionů korun. Radnice se na projekt pokusí získat dotaci.

Málo vody

Na špatné zásobování vodou si obyvatelé z části Ruprechtic kolem Horské ulice stěžují už řadu let. „Stávající přečerpávací stanice je na hranici životnosti, protože se na ni připojilo tolik domácností, že to nestačí. Takže jediným možným řešením, které se slibuje už 20 let, je nový vodojem pro celou oblast," řekla dnes Zuzana Tachovská, která bydlí v ulici U Slunečních lázní.

Za nedostatečné považuje zásobování vodou pro tuto oblast i Šolc. „Je tam mnoho lidí, kteří si stěžují na to, že jim tlak vody klesá pod použitelnou mez, a pak jsou lidé, kteří na vodovod z nějakých historických důvodů napojeni nejsou, a těm už vysychají studny," uvedl. Město ale zatím nemá pro výstavbu vodojemu ani stavební povolení. „Když to dobře půjde, získáme ho na konci roku," uvedl Šolc. Zhruba polovinu nákladů by město chtělo zaplatit z dotačního programu, který by podle Šolce na sklonku roku mělo vyhlásit ministerstvo zemědělství.

Vybudování silnice z lomu

Výstavbu vodojemu chce město spojit s vybudováním silnice, jež by měla z obytné části Ruprechtic odklonit značnou část nákladní dopravy směřující do kamenolomu. I o to místní dlouhodobě usilují. „Naší klidnou obytnou čtvrtí a úzkými uličkami, kde se nevyhnou ani dvě osobní auta, denně duní 50 až 55 nákladních aut naložených žulou," uvedla Tachovská.

Předchozí vedení radnice chtělo, aby se silnice stavěla v rámci projektu rekultivace staré skládky v kamenolomu. Na projekt téměř za 55 milionů korun získalo město evropskou dotaci 43 milionů, ale není jisté, zda se bude realizovat. Podle současného náměstka odpovědného za dotační akce Jiřího Němečka (ANO) musejí na městě znovu prověřit, jak je území zasaženo znečištěním. „Když by se při odtěžování nezjistilo, že tam to znečištění je, tak by město muselo vrátit celou dotaci, a k tomu může být udělena ještě pokuta do výše 80 procent z dotace," uvedl Němeček. Jaká je skutečná zátěž území, by město mělo zjistit v létě. Podle Šolce je ale možné vodojem stavět i bez nové "těžařské" cesty. „Teoreticky by šel vodojem vybudovat s provizorní cestou, lepší by ale bylo dělat obojí současně," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, Liberec, vodojem, Ruprechtice, Jiří Šolc, silnice, dotace, projekt, Jiří Němeček, Sluneční lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U lomu v Ruprechticích má vyrůst nový vodojem. Pomůže s vodou lidem v okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.