Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj bude žádosti o dotace na kotle přijímat od září

Liberecký kraj bude žádosti o dotace na výměnu kotlů za ekologičtější přijímat od 23. září, výzvu vyhlásil v pondělí. Ve třetí vlně bude k dispozici přes 139 milionů korun, vyměnit by se tak mohlo odhadem zhruba 1400 kotlů. V kraji ještě existuje 15 tisíc kotlů na pevná paliva, řekla krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO). „Takže máme co vyměňovat. Je tady skutečně velký potenciál žadatelů," uvedla. V předchozích dvou vlnách se v Libereckém kraji podle ní vyměnilo zhruba 3000 kotlů.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jde pravděpodobně o poslední vlnu takzvaných kotlíkových dotací. "V této chvíli nemůžeme zaručit, že bude program nějakým způsobem pokračovat, a proto říkáme, že je poslední možnost, na kterou se lze spolehnout," řekl. Program považuje ministr za úspěšný, za předchozí dvě vlny se podle něj vyměnilo v celé zemi zhruba 60.000 kotlů. „Z ovzduší bylo odstraněno 2700 tun prachu, což je obrovské číslo, a mimo jiné deset procent karcinogenního benzopyrenu," dodal. Podle Kotasové je Liberecký kraj specifický tím, že se domácnosti na znečištění ovzduší podílejí z 80 procent.

V nové výzvě už nebude možné pořídit s dotací nový kotel na uhlí ani kombinovaný na spalování uhlí a biomasy. Podporu bude možné žádat na tepelná čerpadla, kotle výhradně na biomasu nebo na plynový kondenzační kotel. Žadatelé mohou získat od 95.000 do 120 tisíc korun podle druhu pořizovaného zdroje tepla. Obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc dostat ještě 7500 korun. Jde například o žadatele ze Cvikova, Frýdlantu, Liberce, Turnova, Nového Boru či Železného Brodu.

„Stejně jako v předchozích dvou výzvách proběhnou semináře pro veřejnost, minimálně na deseti místech v kraji, budou v září. Aby žadatelé mohli své připravené podklady zkonzultovat se zaměstnanci oddělení, které se kotlíkovým dotacím věnuje," řekl hejtman Martin Půta (SLK). Elektronický příjem žádostí začne v pondělí 23. září od 16:00. Odesláním elektronické žádosti si žadatel zajistí pořadí, poté ale bude muset do deseti pracovních dnů na krajský úřad doručit žádost vyhotovenou písemně.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ovzduší, teplo, dotace, Liberecký kraj, Radka Loučková Kotasová, vzduch, Richard Brabec, ANO 2011, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude žádosti o dotace na kotle přijímat od září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.