Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký strážník Martin Roušal je českým šampionem v dřevorubeckém sportu

Martin Roušal pracuje jako strážník u liberecké městské policie. Ve volném čase se ale obratně ohání sekerou. Před pár dny se také stal už podruhé mistrem České republiky v moderní podobě dřevorubeckých soutěží.

Roušal působí u městské policie od roku 2012. Dřevorubeckému sportu se věnuje od osmnácti let, kdy jeden ze závodů viděl v televizi. Doma pak pá pět závodních seker.

Chce vyrábět vlastní sekery

„Při závodech jde také o štěstí, protože záleží na kvalitě špalku, který si vylosujeme. Špalky dole od kmene jsou bez vnitřních suků, ale zato velmi husté, protože na sobě nesou tíhu celého stromu. Špalky z korunu stromu jsou měkké, ale hrozí zde vnitřní suky a ty jsou pro sekeru cílové. Zatnete do suku a ostří se odlomí a je konec. Ideální je proto špalek z prostředka kmene,“ popsal Martin Roušal.

Martin trénuje celý rok a jednou by se rád věnoval výrobě seker pro vlastní potřebu. Vystudoval lesnickou školu v Hejnicích. Žije ve Frýdlantě v Čechách. V Liberci slouží sedm let a o městě říká, že je pěkné, ale lidi jsou čím dál víc agresivnější a nenávistní mezi sebou.


V roce 2019 dosáhl v  disciplíně sportovního dřevorubectví nejvyšší mety, a to když na červnovém Mistrovství České republiky, ve Frenštátě pod Radhoštěm porazil loňského vítěze, a získal tak titul mistra České republiky. Navázal tak na druhá místa z ročníků 2018, 2017 a 2016. Na pomyslný český trůn ale neusedl poprvé, titul mistra ČR si odvážel i v roce 2015.

Svým letošním vítězstvím se nejlepší český sportovní dřevorubec Martin Roušal nominoval na listopadové pražské Mistrovství světa STIHL TIMBERSPORTS.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky strážník, martin roušal, dřevorubecký sport, Česko, sekera, sport

Liberecký strážník Martin Roušal je českým šampionem v dřevorubeckém sportu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.