Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sirupy a koncentráty – ovoce v menšině

Ovocný sirup naředěný vodou ¬byl pravděpodobně nejběžnějším domácím nápojem předrevolučních let. Prodeje sirupů meziročně klesají, přesto v mnoha domácnostech mají své čestné místo dodnes – za uplynulý rok české domácnosti vypily 40 miliónů litrů kupovaného sirupu. Velké rozdíly jsou v cenách i ve složení těchto výrobků.

Dobrý ovocný sirup by měl být bohatý na ovoce a slazený cukrem. Vyjma kyseliny citrónové, která se stará o lepší chuť a barvu, není k výrobě třeba dalších surovin. Při dodržení správného obsahu cukru, kvality vstupních surovin a hygieny při výrobě totiž v sirupu už není potřeba potravinářské chemie – růstu mikroorganizmů cukr přirozeně sám brání. Co obsahují kupované sirupy?

Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení na etiketách 22 sirupů a nápojových koncentrátů s chutí zahradního nebo lesního ovoce a jahod. „Složení sirupů jsme hodnotili především podle charakteristického ovocného podílu. Výrobkům jsme strhávali body za umělá aromata, barviva, náhradní sladidla nebo konzervanty a glukózo-fruktózový sirup,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Do dvaceti procent ovoce

Převážná část sirupů z těch, které se hlásí k ovoci nejen v názvu ale i ve složení, obsahuje od 10 do 20 % ovoce. Nejlépe hodnocený sirup jej obsahoval 50 %. Na spodních příčkách žebříčku se ocitly výrobky s mizivým nebo nulovým podílem ovoce – takových bylo šest. Co se vlastně nachází v sirupech, kde chybí ovoce? Jde o slazenou obarvenou vodu s aromaty, někdy také s náhradními sladidly.

Podle nápojové vyhlášky musí ovocný sirup obsahovat minimálně 50 % cukru. Pokud obsahuje méně cukru, jde o nápojový koncentrát. To byl případ čtyř porovnávaných výrobků – Veseta Lesní směs, Tesco Value s příchutí lesních plodů, Caprio Hustý a Hello Lesní jahoda. Tyto „nesirupy“ spotřebitel pozná podle toho, že jsou levnější, řidší a první místo v jejich složení zaujímá voda, nikoli glukózo-fruktózový sirup nebo cukr, a zpravidla v nich chybí ovoce. Na jejich obalu se slovo sirup ani nevyskytuje.

Tip dTestu

Vybírejte sirupy podle seznamu ingrediencí, nikoliv podle lákavých obrázků na přední straně obalu. Mnohé etikety sirupů spotřebitele vyloženě šálí – obaly zobrazují ovoce, které není v úplném souladu se seznamem surovin. Výrobci buď na obrázku nezobrazí některé hojně zastoupené ovoce (jako například jablko nebo hrušku), případně se chlubí lesními plody, aniž by uvnitř byly nějaké k nalezení (Dobrá voda Dobrý sirup Lesní plody, Hello Hustý sirup Lesní směs). Jahodový sirup Yo zase vyobrazuje pouze jahody, ty přitom tvoří jen polovinu ovocného podílu.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky DTest, sirupy, koncentráty, ovoce, sirup, cukr, Tesco

Sirupy a koncentráty – ovoce v menšině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.