Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Město uvažuje o koupi zámku. Hledá se využití, mohl by tam být Anifilm

Bylo to jedno z hlavních předvolebních témat. Zámek chtěla pro město koupit a využít Změna, poté se přidal i tehdejší primátor Batthyány. Starostové říkali opatrné ano, chtěli znát smysluplné budoucí využití. Necelý rok po volbách, které právě Starostové vyhráli, si zámek přišli zástupci města a kraje prohlédnout.

Primátor s hejtmanem si celý opuštěný zámek z 16. století prošli a objevily se první nápady, co s ním. Jednou ze zvažovaných možností je podle primátora Jaroslava Zámečníka to, že by ho využili pořadatelé mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm, který se dosud konal v Třeboni. „Zatím jejich představa odpovídá tomu, že by se v Liberci tento festival mohl od příštího roku uskutečnit," řekl primátor.

Expozice animovaného filmu i sklo

V zámku by tak mohla vzniknout i expozice animovaného filmu. Takovou organizátoři Anifilmu chtěli vybudovat v Třeboni, město ale letos od projektu ustoupilo a evropskou dotaci 66,4 milionu korun nepřijalo. „Dotace je passé, Liberec na ni nemůže dosáhnout. Předpokládám ale, že by se tato možnost mohla opakovat v dalším dotačním období," uvedl liberecký primátor.




Zámek si ale prohlédli i zástupci z kraje včetně hejtmana. A právě kraj teď bude přemýšlet, jestli by se zámkem také neměl plány. „Do konce letních prázdnin jsme si dali prostor na myšlenkovou bouři, co by se tam mohlo odehrát," řekl hejtman Martin Půta. Být by tam podle něj mohla třeba stálá expozice skla v rámci krajského projektu Křišťálové údolí, jehož cílem je přilákat do regionu turisty na tradiční výrobu skla, bižuterie a šperků. 

V nedávné minulosti podobné využití zámek měl, když patřil Skloexportu. Ještě v 90. letech minulého století v něm byla jedna z nejrozsáhlejších expozic skla na světě, která ale nebyla běžně přístupná veřejnosti.

S vlastníkem se nejednalo

Důležitá bude ale i cena, za kterou by současný majitel chtěl zámek prodat. Před volbami se mluvilo o ceně sto milionů, Zámečník tehdy odhadoval jeho hodnotu na polovinu. Nákup zámku byl i jedním z témat loňského místního referenda, které ale kvůli nízké účasti nebylo platné. Kupní cena se odhaduje na 60 až 100 milionů korun. Aktuálně s vlastníkem ale ještě nikdo nejednal.

Autoři | Foto Jaroslav Zámečník | Zdroj ČTK

Štítky zámek, Liberec, starostové, Starostové a nezávislí, primátor, Jaroslav Zámečník, animovaný film, Anifilm, Třeboň, Martin Půta

FOTO: Město uvažuje o koupi zámku. Hledá se využití, mohl by tam být Anifilm  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.