Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Změny v obdělávání půdy. Velké lány ZOD Brniště rozdělí meze se stromy

Velké lány polí ZOD Brniště rozdělí meze se stromy. Nařízení ministerstva zemědělství omezuje od příštího roku na půdách ohrožených erozí výsev jedné monokultury na plochu maximálně 30 hektarů. V jednom z největších zemědělských podniků v Libereckém kraji zvolili rozdělení polí mezemi, které je nepřipraví o tolik půdy jako jiné varianty. Z 400 hektarů řepky vezmou meze zhruba hektar.

Ministerstvo zemědělství zpřísnilo od Nového roku povinné požadavky na hospodaření, které musí zemědělci dodržovat, aby měli nárok na některé hlavní dotace. Nová pravidla se budou týkat přibližně 2300 zemědělských podniků a 600 tisíc hektarů polí. Nařízení se vztahuje na půdní bloky, které obsahují souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než dva hektary, nebo pole ohrožená erozí z 50 procent. To je přibližně čtvrtina veškeré orné půdy v České republice. Rozdělení velkých lánů má pomoci plodinám lépe vzdorovat suchu a přispět také k prevenci před povodněmi.

Pásy nebo meze

ZOD Brniště hospodaří v oblasti, kde je půda silně ohrožená vodní erozí. Podnik hospodaří na 2500 hektarech zemědělské půdy, z toho 1700 hektarů tvoří půda orná, na které pěstuje hlavně pšenici, řepku, hrách a případně mák a také krmné plodiny pro skot. Více než polovinu polí osévá ZOD Brniště pšenicí, varianta rozdělit pole pruhem jiné plodiny tak kvůli osevním postupům nepřicházela v úvahu.

Další možností bylo rozdělit pole 22 metrů širokými travnatými pásy. „Báli jsme se ale, aby se nám tam kvůli tomu nerozšířili hraboši, se kterými jinak moc problémy nemáme. Taky bychom přišli o spoustu hektarů, za které platíme, a nic bychom z nich neměli," řekl vedoucí rostlinné výroby ZOD Brniště Pavel Cihlář. Proto padlo rozhodnutí obnovit meze, které z krajiny při kolektivizaci zmizely. „Mez se stromořadím je krajinotvorným prvkem, když se to povede," poznamenal.

První stromořadí už loni

První stromořadí v Brništi zakládali už loni. „Musím říct, že je to docela problematické. I když jsme to jezdili zalévat, tak toho polovina uschla," řekl. Další stromořadí chtějí sázet na podzim. „Snad to chytne zimní vláhu, uvidíme. Budeme to opakovat, dokud se tam něco neujme," dodal Cihlář. V Brništi nedělí pole po celé délce, ale respektují přirozený tvar krajiny a spolupracují při tvorbě mezí a remízků s myslivci, kterým by to mělo zajistit lepší přístup do polí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pěstování, ekologie, firmy, ZOD Brniště, půda, Brniště, eroze, Ministerstvo zemědělství České republiky, užitkové rostliny, strom, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny v obdělávání půdy. Velké lány ZOD Brniště rozdělí meze se stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.