Hygienici při 33 kontrolách zmrzlin v Libereckém kraji uložili deset pokut za 38 tisíc korun a v šesti případech nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny. Z 31 odebraných vzorků bylo deset nevyhovujících a na výsledek jednoho šetření se čeká.
Ve všech nevyhovujících vzorcích laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterie Enterobacteriaceae, která je indikátorem nedostatečné provozní hygieny. „Tím je myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Ivana Kučerová.
Podle ní u některých vzorků zmrzlin výsledky analýzy prokázaly obsah mikroorganismů označované za podmíněně patogenní. „Tyto bakterie většinou nezpůsobují akutní onemocnění, ale nelze je zcela přehlížet. K vyvolání onemocnění potřebují podmínky a při jeho vzniku pak rozhoduje řada faktorů. Například prostředí, v němž se mikrob vyskytuje, vnímavost konkrétního člověka, úroveň imunity, případně takzvaná velikost infekční dávky a podobně," uvedla. V žádném z vyšetřovaných vzorků ale podle ní nebyla zjištěna přítomnost patogenních organismů, jako je například salmonela, které by mohly mít za následek závažné ohrožení zdraví.
Hygienici kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Hygienici letos dostali v souvislosti s prodejem zmrzlin v kraji pět oznámení, z toho tři kvůli nakyslé chuti zmrzliny prodávané ve dvou provozovnách. Pracovníci hygieny je vyhodnotili jako opodstatněné. „Jedno oznámení se týkalo zdravotních potíží po konzumaci, které nebylo možné prověřit, protože uvedený stánek na uvedeném místě nebyl," dodala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Poslední bylo anonymní udání, které se týkalo nevyhovujících podmínek pro prodej zmrzliny. Nic takového ale hygienici nezjistili.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.