Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ještěd bez proudu nebude, energetici odstávku odložili i kvůli bouřce

Ještěd v Liberci ve středu nakonec bez elektřiny nebude. Energetici se rozhodli přesunout plánovanou odstávku mimo hlavní turistickou sezonu. Jezdit tak bude moci kabinová lanovka a zřejmě bude otevřená i restaurace horského hotelu a vysílače. Původně zvolený termín odstávky provozovatelé lanovky i hotelu kritizovali.

„Na základě aktuální situace došlo ke změně v rozsahu vypínání s tím, že plánovaná odstávka v lokalitě Ještěd bude přesunuta na jiný termín. Jedním z důvodů je výstraha meteorologů na lokální bouřky," řekla mluvčí firmy ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Kdy nakonec odstávka bude, zatím neví.

Přednosta lanovky Vladimír Štěpán změnu vítá, při odstávce by lanovka celý den nejezdila. „Budeme jezdit normálně, což je dobře. Obávám se ale toho, kolik přijde cestujících. Zpráva o přerušení provozu proběhla všemi médii," uvedl. O letních prázdninách se lanovkou za dobrého počasí sveze denně kolem 3000 lidí, mimo letní sezonu jich bývá výrazně méně.

Fungovat bude i restaurace

V provozu by měla být ve středu i restaurace horského hotelu. „V tuto chvíli dáváme dohromady tým lidí pro otevření restaurace. Stále platí původní informace - hoteloví hosté nebudou nijak omezeni a venkovní občerstvení na terase a dále v bufetu na ochozu bude otevřeno v každém případě," řekla za hotel Milena Lánská.

ČEZ potřebuje na jeden den Ještěd odpojit od proudu, aby mohl pro tuto lokalitu zajistit kvalitnější a spolehlivější dodávky elektřiny. „Konkrétně zde budeme doplňovat a zapojovat kabely vedení vysokého napětí v kobkách, dále dojde k doplnění snímačů proudu, provedeme kontrolu zapojení stávajících kabelů a v neposlední řadě instalujeme a zprovozníme dálkové ovládání a bude také provedena funkční zkouška tohoto dálkového ovládání," uvedla již dříve Holingerová. Dálkové ovládání podle ní zkrátí čas v případě obnovování dodávek elektřiny po poruchách.

Autoři | Foto ČD

Štítky Ještěd, elektřina, ČEZ, restaurace, lanová dráha, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd bez proudu nebude, energetici odstávku odložili i kvůli bouřce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.