Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výrobkem Libereckého kraje je bio okurkový sirup firmy Kitl

Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje 2019 se stal bio okurkový sirup jablonecké společnosti Kitl. Na druhém místě je malinová marmeláda Jana Kakose z Českého ráje a třetím místem ocenila porota třináctku z Pivovaru Rohozec. Vítěze soutěže i finanční odměny pro ně v celkové výši 300 tisíc korun schválili krajští zastupitelé. Ocenění si výrobci převezmou na Krajských dožínkách, které budou v sobotu 7. září ve Studenci na Semilsku, řekl radní pro zemědělství Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj), který materiál předkládal.

Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, letos se tak uskutečnil už 16. ročník. Za dobu její existence se o titul ucházelo více než 700 regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci do devíti kategorií. V minulosti jich bylo 12, některé ale zůstávaly neobsazeny, proto kraj jejich počet zúžil. Porota letos posuzovala 75 výrobků.

Maso i sýr

Vedle již zmíněných tří vítězů, kteří zároveň vyhráli ve svých kategoriích, ponese označení Výrobek Libereckého kraje 2019 také Vepřové maso na kmínu z firmy Podkrkonošská uzenina, zrající ovčí sýr od Michala Sabáčka z Nové Vsi, moravský koláček dvojctihodný od Ivany Hollanové z Mimoně. Ocenění převezme i tartaletka s ovocem z Jizerských pekáren, jablko s mrkví z Moštovny Lažany a také medvědí česnek v přepuštěném másle od Martiny Papežíkové z Turnova.

Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci sídlící mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí. Držitelé ocenění mají právo používat na vyznamenaných produktech označení "Výrobek roku Libereckého kraje". Vítěz každé z devíti kategorií si také odnese 25000 korun. Absolutní vítěz dostane navíc šek na 35000 korun, výrobce na druhém místě 25000 a na třetím 15000 korun.

Autoři | Foto Kitl

Štítky potraviny, gastro, ocenění, Liberecký kraj, kitl, soutěž, Jiří Löffelmann, Starostové pro Liberecký kraj, Pivovar Rohozec, okres Semily, Český ráj, Studenec, sirup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobkem Libereckého kraje je bio okurkový sirup firmy Kitl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.