Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Dopřejte si výhled z nejvyššího vrcholu Lužických hor

Za nádherným výhledem se lze vypravit do Lužických hor. Výšlap na jejich nejvyšší vrchol Luž je oblíbeným cílem mnoha turistů, přesto i v této oblasti lze navštívit místa, kde si turisté mohou vychutnat klid a samotu.

Východiskem výletů po hraničním hřebeni hor nebo na zmíněnou horu Luž je malá rekreační osada Myslivny. Leží na jihovýchodním úpatí Luže asi kilometr severně od Horní Světlé, spolu s ní je dnes součástí Mařenic. Původně se osada jmenovala Jägerdörfel a vznikla patrně jako osada dřevařů a lovců soustředěná kolem výstavné hájovny.

Oblíbené letovisko

Kolem roku 1880 tu stálo 23 domů a s rozvojem turistiky na konci 19. století se osada stala oblíbeným letoviskem s horským hostincem, který navštěvovali nejen letní hosté, ale i lyžaři.

Samotná hora Luž je nejvyšší vrchol Lužických hor v nadmořské výšce 793 metrů s vynikajícím kruhovým rozhledem. Vypíná se na východním okraji Jedlovského hřbetu ve vzdálenosti kilometr a půl od obce Horní Světlá. Vrchol zdolali například rakouský císař Ferdinand Dobrotivý, saský král Bedřich August nebo spisovatel J. K. Tyl. V době morové epidemie tudy prchal císař Matyáš II.

Hospoda po válce vyhořela

Od roku 1823 stála na vrcholku hory dřevěná hospoda, kterou vlastnil Karel Bedřich Matthes z Waltersdorfu. K ní přistavoval postupně další objekty – kapli, druhý hostinec, hospodářské budovy. Nejdříve byla hospoda vyhlášeným cílem pašeráků a pytláků, takže hora byla celkem nebezpečným místem. Ale po roce 1848 přišel obrat a hostinec začal sloužit rozmáhající se turistice.

Pozdější výstavná turistická horská chata, která na vrcholku vyrostla roku 1879, se nalézala na území dvou států. Měla dokonce dvě popisná čísla, dvě poštovní schránky a hostinec přijímal rakouské i německé peníze. V roce 1946 však vyhořela.

Tisková zpráva | Foto Liberecky-kraj.cz

Štítky Luž, tip na výlet, liberecký kraj, Lužické hory, hospoda, Luže, Horní Světlá, Ferdinand I. Dobrotivý, Mařenice, Karel Bedřich Fürstenberský

TIP NA VÝLET: Dopřejte si výhled z nejvyššího vrcholu Lužických hor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.