Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počet výpůjček růžových kol spadl na polovinu. Systém sdílení se zbytečně omezil, vadí opozici

Druhým rokem mohou Liberečáci využívat sdílených růžových kol. Jenže zatímco loni od dubna do konce června proběhlo téměř 22 tisíc výpůjček, letos to bylo ani ne dvanáct tisíc. Kol přitom byla stovka oproti loňským šedesáti. Opozice to přičítá omezením, kdy lidé mohou vracet kola jen do určených stojanů, čímž služba přestává být atraktivní.

První rok předčil očekávání, když si od dubna do června růžové kolo půjčilo 3132 lidí, kteří jeli 21 945 jízd. Jenže za stejné období letošního roku už to bylo 2437 lidí a 11 734 výpůjček. Kol přitom bylo letos o čtyřicet víc.

Vracení jen do stojanů

Podle opoziční Změny pro Liberec může za propad nové vedení města, které systém upravilo tak, že kola jde vracet pouze do určených stojanů. Loni byly větší zóny a kolo šlo odložit prakticky kdekoliv. „Politika Starostů tak zničila právě to elegantní a uživatelsky příznivé řešení na růžových kolech – dojedu, kam potřebuji, a tam také zaparkuji kolo,“ uvedl zastupitel Jindřich Felcman.

Náměstek primátora Jiří Němeček propad připisuje také tomu, že kola už nejsou novinkou. „Každý to nové chce vyzkoušet. Pak, časem, to nadšení logicky opadá,“ myslí si. Argument Změny ale potvrzuje. „Po loňském roce, kdy se kola mohla odložit prakticky kdekoliv, mají lidé se zavedením nových mikrozón a parkovacích stojanů navíc pocit, že kola jsou pro ně méně dostupná,“ dodal.

Více virtuálních stanovišť

Město přitom systém upravilo po kritice na sociálních sítích, že lidé kola vrací na nevhodná místa. „Aplikace společnosti Rekola umožňuje spoustu variant, jak své uživatele vychovávat – za nevhodné parkování mohl být uživatelům strháván kredit, udělovány výstrahy. Takto s provozovateli obdobných systémů vyjednávají radnice v moderních městech. Tady se místo toho systém sdílených kol zcela zbytečně omezí,“ podotkl Felcman.

Město chce příští rok systém upravit. „Rozhodli jsme se počet virtuálních stanovišť rozšířit,“ uzavřel Němeček.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Rekola, sdílená kola, růžová kola, stojany, Jiří Němeček, Liberec

Počet výpůjček růžových kol spadl na polovinu. Systém sdílení se zbytečně omezil, vadí opozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.