Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příští týden přinese podle předpovědi meteorologů oteplení

Po současném chladnějším období se začne příští týden oteplovat, předpovídají meteorologové. V týdnu od 14. října by se teploty mohly dostat nad dlouhodobý průměr pro toto období. Navíc by nemělo ani příliš pršet. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Období od 7. října do 3. listopadu bude podle meteorologů jako celek teplotně průměrné. „Po chladnějším období ze začátku října se začne v druhé polovině příštího týdne pozvolna oteplovat a v druhém předpovědním týdnu by teploty měly dosáhnout hodnoty nad dlouhodobým průměrem," uvádí ČHMÚ. Teploty v dalších dvou týdnech už budou podle meteorologů odpovídat hodnotám typickým pro tuto část roku.

Průměrné budou v příštích čtyřech týdnech také srážky. Nejméně pršet by mělo v týdnu od 14. října. Naopak o týden později bude deště pravděpodobně nejvíc.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 7. října do 3. listopadu je 7,5 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1997, kdy se průměr dostal na 4,2 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2000 s průměrem 10,4 stupně.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, podzim, oteplení, předpověď, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Příští týden přinese podle předpovědi meteorologů oteplení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.