Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sametovou revoluci připomenou v Libereckém kraji desítky akcí

K výročí sametové revoluce se v Libereckém kraji uskuteční desítky akcí. Historické události 17. listopadu 1989 i období před tímto datem a po něm připomínají výstavy, ve městech a obcích se připravují besedy, přednášky, ale také koncerty a divadelní představení. V Liberci vznikne památník připomínající revoluční události přímo na radničních schodech.

„V novodobé historii je listopad 1989 nejzásadnějším milníkem. Mnoho lidí zapomíná a s jakousi nostalgií se v myšlenkách vrací k předrevolučním dobám. Paměť je často příliš milosrdná. Proto je dobře, když se tématu chopí odborníci a vrátí nás do té doby na základě faktů. A docela jistě nás vrátí do doby šedivé, ustrašené, nesvobodné," řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Akce před radnicí

V Liberci před radnicí bude už od 4. listopadu připomínat výročí sametové revoluce výstava velkoformátových fotografií. Každou ze tří řad bude otevírat jedna významná osobnost - Jan Opletal, Jan Palach a Václav Havel. U radnice navíc 17. listopadu v rámci celodenní vzpomínkové akce odhalí nový památník, který bude tyto události připomínat. „Využijeme k tomu jeden rohový schod, protože důležité události a projevy se v Liberci obvykle odehrály právě na schodech radnice," řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

V Jablonci nad Nisou už teď výročí připomíná panelová výstava fotografií v Komenského ulici nazvaná Jak jsme žili před listopadem 1989. Jablonecké kulturní a informační centrum připravilo navíc k výročí v Domě národopisců Scheybalových výstavu stovky fotografií osobností z let 1968 až 1989. Autorem snímků je Otto Dlabola, který byl od roku 1970 dvorním fotografem nedávno zemřelého Karla Gotta. Některé fotografie se na veřejnosti objevily poprvé. „Na jedné sedí Gott u stolu s Johnem Lennonem a Yoko Ono. To se moc neví, že se potkali," poznamenal k výstavě, která začala ve čtvrtek, ředitel centra Petr Vobořil.

Připomínky v České Lípě

Českolipské muzeum připravilo k výročí sametové revoluce od 4. do 19. listopadu na Svatých schodech v ambitu výstavu archivních materiálů posbíraných od obyvatel České Lípy doplněných o materiály z muzejních sbírek a pracemi místních školáků. Na komentované prohlídce naplánované na 13. listopad promluví historik Tomáš Cidlina. Česká Lípa se bude tématu věnovat celý týden před 17. listopadem. Chystají se koncerty, besedy i divadelní představení. „Program vyvrcholí koncertem na náměstí T. G. Masaryka s videoprojekcí na radnici," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

V Semilech připomíná výročí tematická výstava v Muzeu a Pojizerské galerii, připraveny jsou besedy, přednášky a koncerty. Muzeum Českého ráje v Turnově pořádá společně s Městskou knihovnou Antonína Marka a Kulturním centrem Turnov cyklus přednášek, které budou každý listopadový čtvrtek v knihovně na nádraží. Tématem bude třeba role prezidenta Gustáva Husáka v sametové revoluci, vzpomínky pamětníků nebo proměny fám, anekdot i folkloru. V turnovském divadle se 17. listopadu uskuteční panelová diskuse 30 let od Sametu — a co dál?

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky historie, 1989, Liberecký kraj, revoluce, Sametová revoluce, výstava, koncert, přednáška, schodiště, Liberec, radnice, divadelní představení, Starostové pro Liberecký kraj, Karel Gott, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sametovou revoluci připomenou v Libereckém kraji desítky akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.