Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pesticidy v citrusové kůře – omytí nepomůže

Chemické ošetření pomocí pesticidů má ochránit rostliny a jejich plody před škůdci. Pesticidní látky ovšem škodí lidskému endokrinnímu a reprodukčnímu systému i v malém množství. Spotřebitelská organizace dTest proto otestovala přítomnost více než 240 různých pesticidů, se kterými by bylo možné se v citrusech setkat. Laboratoř odhalila pesticidy ve 12 z 20 testovaných produktů, bohužel i v citrónech z ekologického zemědělství.

Hlavním cílem nezávislého testu spotřebitelské organizace dTest bylo změřit, kolik pesticidů a v jaké koncentraci obsahuje prodávaná citrusová kůra v různé podobě. Organizace podrobila laboratorním zkouškám šest druhů čerstvých citrónů v síťce, troje sušené citrusové kůry a 11 druhů kandované pomerančové, citrónové nebo cedrátové kůry. Laboratoř sledovala (ne)přítomnost více než 240 pesticidních látek.

Každá z testovaných kategorií kůry je svým způsobem unikátní a prošla vlastním testovacím programem. „Kůra čerstvých citrónů byla nejproblematičtější kategorií – ve všech šesti vzorcích jsme našli pesticidy. Mrzuté je, že to platí i pro oba zástupce bioprodukce, a to Tesco Organic Bio citróny a Citróny Billa/Naše bio Organic Lemons. Vzhledem k deklarovanému ekologickému režimu jsme tyto nálezy hodnotili velmi přísně. Citróny z Billy v našem testu propadly, protože obsahovaly rovnou dva pesticidy naráz. To je podle metodického pokynu českého ministerstva zemědělství u ekologicky pěstovaného ovoce nepřijatelné, bez ohledu na zjištěné koncentrace,“ popisuje zklamání šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Pro srovnání – čerstvé citróny z běžné neekologické produkce obsahovaly čtyři až deset reziduí pesticidů.

Dalším typem testovaných potravin byly sušené citrónové kůry v obchodech prodávané mezi kořením. Všechny tři výrobky této skupiny obsahovaly pesticidy, měly v sobě sedm až deset různých reziduí, ovšem v povolených limitech.

Nejčistší z pohledu pesticidů byla kandovaná ovocná kůra – u osmi vzorků analytické přístroje žádné pesticidy nezaznamenaly. U zbylých tří už se několik látek proti škůdcům objevilo, neměly však problém s dodržením limitů. Na druhou stranu obsahuje kandovaná kůra často přídatné látky jako siřičitany, sorban draselný nebo umělá barviva – o jejich přítomnosti se spotřebitel dočte na obale.

Jak funguje regulace pesticidů v Evropě? V Evropské unii při používání pesticidů funguje systém dvojí kontroly. Prvním stupněm je seznam povolených přípravků s definovanými podmínkami jejich použití. Pro každou látku je tak například stanoveno, za jakým účelem se smí aplikovat a také ve kterém období. Časové vymezení je důležité proto, aby ve sklizených plodinách nezůstávaly vysoké koncentrace zbytků pesticidů, tzv. reziduí.

Jimi se zabývá druhý stupeň regulace – nařízení č. 396/2005, které pro jednotlivé typy potravin výskyt zbytků pesticidů limituje. Stejná pravidla platí i pro potraviny dovezené do EU z ostatních nečlenských států. Pro vybrané skupiny potravin platí ještě přísnější pravidla. Příkladem jsou biopotraviny nebo speciální potraviny pro malé děti. V prvním případě je použití pesticidů až na malé výjimky zcela zakázáno, ve druhém je pak velmi silně omezeno.

Samozřejmým doplňkem představených pravidel jsou úřední kontroly. V České republice je provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce a jen v minulém roce prověřila dodržování pesticidových pravidel u 1194 šarží potravin. Nadlimitní množství pesticidů našla u 35 z nich.

Kolik pesticidů se prodá v zemědělství? Podle údajů Eurostatu se v roce 2017 v členských státech Evropské unie prodalo více než 390 000 tun pesticidů. Nejčastěji šlo o látky chránící před plísněmi a houbami (fungicidy) a bakteriemi (baktericidy). Téměř 73 % všech pesticidů se prodalo v pouhých pěti státech: Španělsku, Itálii, Francii, Německu a Polsku. České republice s ročním prodejem pesticidů okolo 5500 tun patří mezi členskými státy EU 12. místo. 

Přehled testovaných kůr najdete na webu: http://www.dtest.cz/citrusova-kura. Kompletní výsledky testu přineslo listopadové vydání časopisu dTest.

Lze důkladným omytím zbavit citrónovou kůru pesticidů?

Teplá voda sice dokáže z povrchu odstranit ochrannou voskovou vrstvu, ale s pesticidy příliš nepohne, protože se některé z nich ve vodě špatně rozpouštějí. Omytí komplikuje navíc členitý povrch citrónu, v jehož zákoutích se mohou pesticidy před vodou ukrýt.

Spotřebitelská organizace dTest provedla pokus podle „zaručeného“ návodu na odstranění pesticidů v domácích podmínkách, který koluje po internetu. Odborníci vložili do roztoku složeného z 10 % obyčejného octa a 90 % vody na 15 minut vodou omytý citrón. Po vyjmutí z lázně citrón opět omyli vodou a nechali následně chemicky zanalyzovat omytou kůru i použitý čisticí roztok. Výsledky ukázaly, že čtvrthodinová koupel v octové vodě citrón zbavila pesticidů pouze z 50 %.

„Na experiment domácího omytí jsme použili čerstvé citróny obsahující osm pesticidních látek. Po očistné proceduře v octové vodě jsme čtyři látky našli pouze v použité lázni a čtyři zůstaly v kůře,“ shrnuje výsledek pokusu Hoffmannová a dodává: „Pokud chcete co nejčistší citrusovou kůru, sáhněte po některé nepřibarvené kandované. Pokud preferujete čerstvé citróny, tak nejméně pesticidů získáte z bio produkce. Omyté citróny z běžného zemědělství a sušená citrónová kůra jsou z našeho pohledu srovnatelné. Ani u jedné z kategorií pesticidy nepřekročily povolené limity, ovšem může jich být až příliš najednou.“

Tisková zpráva

Štítky DTest, pesticidy, ovoce, pesticid, citron, jídlo, Evropská unie, Česko, Tesco, Eurostat, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní potravinářská inspekce

Pesticidy v citrusové kůře – omytí nepomůže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.