Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Nová naděje pro okolí Papíráku? Město chce získat pozemky a území postupně zastavět

Oblast Papírového náměstí by se během příštích let mohla proměnit v moderní městskou čtvrť. Alespoň takový plán má vedení Liberce, které chce získat velkou část pozemků, kterou nyní vlastní S Group. Ty chce směnit s pozemky na Kunratické, kde právě S Group plánuje výstavbu stovek bytů.

„Pozemky jsou součástí historické identity našeho města a jsou jedny z nejcennějších na území Liberce,“ vysvětlil vedoucí kanceláře architektury města Jiří Janďourek motivaci, která vedení města ke směně vede.

Pozemky má v okolí Papíráku celá řada vlastníků, tím největším je ale společnost S Group, která vlastní část u ulice U Lomu. „Zabývali jsme se možností výkupu, ale to finančně není možné. Možná je směna pozemků, rada jednomyslně rozhodla o záměru směny tak, abychom získali pozemky na Papírovém náměstí za pozemky na Kunratické, kde Syner uvažuje o výstavbě bytů,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Město chce směnit pozemky na Kunratické, kde má stavět S group


Podle něj by tak město získalo v centru města 6900 metrů čtverečních ploch a stalo by se největším vlastníkem v oblasti. „Měli bychom tak zásadní vliv na podobu území,“ doplnil primátor. S Group by získal asi dvacet tisíc metrů pozemků na Kunratické, kde plánuje vybudovat několik domů s osmi stovkami bytů.

To, že smění pozemky za asi tři krát větší oblast je podle Janďourka v pořádku. „Výtěžnost pozemků je identická, i když pozemky jsou rozdílné. Na Papírovém náměstí i na Kunratické by vzniklo přibližně 150 bytů,“ řekl.

V obasti Papíráku měla S Group připravený projekt s dvěma věžáky


Liberec chtěl na Kunratické mít původně sociální byty, ty ale nové vedení plánuje v lokalitě Na Žižkově, kde jich má vyrůst až 150. Vliv na podobu čtvrti na Kunratické si ale město chce zachovat. „Školka, volné prostranství i mix bydlení na Kunratické vznikne, je to součástí územní studie a investor to musí splnit,“ doplnil Janďourek.

Společnost S Group přitom měla pro své pozemky na Papíráku připravený vlastní projekt se dvěma věžáky od architektů ze studia Qarta. Celke zde plánovala postavit 115 bytů.

Oblast Papírového náměstí by město chtělo zastavovat postupně. „Zastavovali bychom podle parcel, čímž dosáhneme kvalitní výstavby, nemusíme se bát, že tam přijde něco, co by nás mohlo stresovat a bude kontroverzní,“ uvedl.

Záměr směny pozemků ještě musí schválit zastupitelstvo. Poté by město zadalo soutěž o návrh na zpracování tohoto území, ze které by pak vznikla územní studie. „Soutěž vyjasní situaci, nebudeme se bát každého jednotlivého vstupu investorů do tohoto území,“ dodal architekt.

Španělský investor dostal loni v květnu zelenou k tomuto projektu, měl ho ale ještě upravit


Už loni v květnu ale bývalé vedení těsně schválilo projekt výstavby polyfunkčního domu španělského investora, který se tehdy zavázal projekt upravit do podoby, která by byla citlivější k území. „Bylo vydáno stavební povolení, podle dohody předchozího vedení města jsme je upozornili, že musí začít plnit. To znamená, že upraví projektovou dokumentaci. Poslali jsme jim dopis a zatím nebyla odezva,“ popsal Zámečník.

Část stavby podle primátora má ležet na městském pozemku. „Je to pro nás klíč, abychom je donutili plnit, samozřejmě s určitým limitem,“ dodal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky papírák, papírové náměstí, zástavba, Liberec, radnice, pozemek, stavba, projekt, Jaroslav Zámečník, Syner

Nová naděje pro okolí Papíráku? Město chce získat pozemky a území postupně zastavět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.